Εμφάνιση άρθρων βάσει ετικέτας: Εξωτερική πολιτική

"Η στρατηγική υπόσταση της Δύσης εξαρτάται, κατά τη γνώμη μου, από δύο πράγματα. Το πρώτο είναι η εσωτερική συνοχή στις Ηνωμένες Πολιτείες, δηλαδή η απόλυτη προτεραιότητα είναι να φύγουμε από το σχίσμα, όπως λέγαμε προηγουμένως, από τον οιονεί εμφύλιο πόλεμο στις Ηνωμένες Πολιτείες, από αυτόν το βαθύ διχασμό ο οποίος επηρεάζει άμεσα την εξωτερική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών και φέρνει σε εξαιρετικά δυσχερή θέση τη Δύση συνολικά και την Ευρωπαϊκή Ένωση κυρίως και πρωτίστως, αυτός είναι ο πρώτος παράγων. Κατά τη γνώμη μου ο δεύτερος παράγοντας είναι η Ινδία, πρέπει στον παγκόσμιο συσχετισμό δυνάμεων, ανεξαρτήτως από τα σχήματα που διαμορφώνονται τώρα, ανεξαρτήτως από τον παγκόσμιο Νότο, τους BRICS ή οποιοδήποτε άλλο σχήμα, νομίζω ότι το πού γέρνει η Ινδία με τον πληθυσμιακό της όγκο και το potential που έχει, το οποίο είναι εξαιρετικά σημαντικό, έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία."

"Με το τέλος του διπολισμού στις διεθνείς σχέσεις, Φιλελευθερισμός και Ρεαλισμός αναπτύσσουν και παρουσιάζουν τις θέσεις, τις προτάσεις και τις προβλέψεις τους σχετικά με το μέλλον του μεταψυχροπολεμικού κόσμου και τις προοπτικές για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια. Η αισιόδοξη εκτίμηση για το μεταδιπολικό διεθνές περιβάλλον ασφάλειας προήλθε από το φιλελεύθερο παράδειγμα. H φιλελεύθερη θεώρηση αντιλαμβάνεται τον μεταψυχροπολεμικό κόσμο πιο ειρηνικό, σταθερό και ασφαλή. Την ειρηνική αυτή σταθερότητα ενδυναμώνουν και συντηρούν η διάδοση της δημοκρατίας και η προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο ευεργετικός ρόλος των διεθνών θεσμών που μειώνουν τις τάσεις αποσταθεροποίησης της διεθνούς αναρχίας και η συμβολή της ελεύθερης αγοράς και του εμπορίου."

Απομαγνητοφώνηση της εκδήλωσης του Κύκλου Ιδεών,  εν όψει της επετείου της 25ης Μαρτίου, «Απαντήσεις του 1821 στις γεωπολιτικές προκλήσεις του 2022»  που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά στις 23.3.2022.

Συζητούν: Ευάγγελος Βενιζέλος & Αριστείδης Χατζής.  Συντονισμός: Νόνη Καραγιάννη

Απομαγνητοφώνηση της εκδήλωσης που πραγματοποίησαν οι εκδόσεις Παπαδόπουλος και ο Κύκλος Ιδεών με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του Ευάγγελου Βενιζέλου «Οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών και ελληνοτουρκικές σχέσεις», (εκδ. Παπαδόπουλος), με θέμα: «Μια ημέρα μετά την ορκωμοσία Μπάιντεν: Οι  Ελληνοτουρκικές σχέσεις και το ευρύτερο πλαίσιο των σχέσεων Δύσης και Τουρκίας».

Συζητούν: οι  δημοσιογράφοι Άγγελος Αθανασόπουλος και Βασίλης Νέδος, με τον Ευάγγελο Βενιζέλο. 

Ο Παύλος Τσίμας συζητά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο στο Συνέδριο του Κύκλου Ιδεών, «Η Ελλάδα Μετά IV: Μετά (; ) την πανδημία» (21-23.9.2020)

Κύκλος ΧI: "Η εξωτερική πολιτική και η πολιτική ασφάλειας και άμυνας, κρίσιμη παράμετρος για την Ελλάδα Μετά"

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας στην εκδήλωση του Κύκλου Ιδεών, «Οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών στη Μεσόγειο και ελληνοτουρκικές σχέσεις», τόνισε μεταξύ άλλων: «Πρέπει συνεπώς να αναληφθούν τώρα πολιτικές και διπλωματικές πρωτοβουλίες που υπαγορεύονται από το Διεθνές Δίκαιο το οποίο έχουμε θέσει ως προμετωπίδα της εθνικής μας πολιτικής. Αλλιώς μπορεί και πάλι να νομίζουμε ότι ο χρόνος τρέχει υπέρ ημών, ενώ εμείς θα τρέχουμε πίσω από μικρά ή μεγάλα γεγονότα ή πίσω από πρωτοβουλίες άλλων.
Καθώς προετοιμαζόμαστε για τον εορτασμό των διακοσίων ετών από την εθνική Παλιγγενεσία, ας θυμηθούμε ότι «εθνικόν είναι το αληθές», όπως είπε ο Ποιητής του Ύμνου προς την Ελευθερία.»

Ο Παύλος Αποστολίδης μιλώντας στην εκδήλωση του Κύκλου Ιδεών τόνισε μεταξύ άλλων: «Ο διάλογος και η διαπραγμάτευση είναι ο αναγκαστικός δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουμε σε πρώτη φάση τουλάχιστον. Έχει όμως δημιουργηθεί ένα αρνητικό κλίμα με τις τελευταίες τουρκικές ενέργειες που συντηρείται, με συνεχείς δηλώσεις της τουρκικής πλευράς. Εξαίρεση δείχνει να είναι ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Τσαβούσογλου, ο οποίος με δηλώσεις του τάσσεται υπέρ τους διαλόγου και διαπραγματεύσεων μαζί μας. Δεν πιστεύω ότι η κατάσταση θα χειροτερεύσει και ελπίζω να καταστεί δυνατή σύντομα η επανάληψη του διαλόγου με την Τουρκία για το θέμα των θαλασσίων ζωνών. Αλλά η διμερής Σύμφωνία της με τη Λιβύη θα αποτελέσει ένα εμπόδιο στις διαπραγματεύσεις, όποτε αυτές πραγματοποιηθούν.»

Η Ντόρα Μπακογιάννη μιλώντας στην εκδήλωση του Κύκλου Ιδεών, «Οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών στη Μεσόγειο και ελληνοτουρκικές σχέσεις», τόνισε μεταξύ άλλων: «Σήμερα, δεδομένων των συγκυριών, είναι στο συμφέρον μας να επανεκκινήσουμε τις σχέσεις μας προς την κατεύθυνση αυτή. Ο μακροχρόνιος στόχος μας είναι η υπογραφή ενός συνυποσχετικού που θα ανοίξει τον δρόμο για το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Σε περίπτωση υπογραφής συνυποσχετικού και προσφυγής στη Χάγη, δημιουργείται ένα σημαντικό προηγούμενο, δεδομένου ότι η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την δικαιοδοσία του δικαστηρίου. Θα είναι σημαντική νίκη και εργαλείο για τη διευθέτηση πιθανών μελλοντικών διαφορών, η - έστω και συγκυριακή - αναγνώριση της δικαιοδοσίας του Δικαστηρίου από την Τουρκία.»

Ο Γιώργος Σαββαΐδης μιλώντας στην εκδήλωση του Κύκλου Ιδεών, «Οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών στη Μεσόγειο και ελληνοτουρκικές σχέσεις», τόνισε μεταξύ άλλων: «Συνθηματολογία, συνωμοσιολογία, υπαινιγμοί προδοσίας, μειοδοσίας, κατά τρόπο ισοπεδωτικό, απλουστευτικό, με άγνοια των γεωπολιτικών δεδομένων, ή για λόγους πολιτικής εκμε­τάλλευσης, είναι γνώριμες συνταγές που οδηγούν είτε στην αδράνεια, είτε σε λάθη στρατηγικής και τακτικής που μπο­ρούν να έχουν βαρύ κόστος για τα μακροπρόθεσμα συμφέ­ροντα της χώρας. Εν πάση περιπτώσει τα όποια αποτελέσματα της διαπραγμά­τευσης δεν θα επηρεάσουν μόνο τις διμερείς σχέσεις της Ελλάδος με τις υπόψη χώρες, αλλά και την ειρήνη, σταθερότητα, ασφάλεια και ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής, όπου οι συμφωνίες αυτές οριοθετήσεως συνάπτονται και εφαρμόζονται»

Ο Άγγελος Τερζούδης στο άρθρο του για το Brexit «Αυταπάτης συνέχεια στο Ηνωμένο Βασίλειο», γράφει: «Μέσα σε μία σχετική άνεση χρόνου είναι απαραίτητο να οργανώσει το Κοινοβούλιό τους τον εθνικό διάλογο που χρειάζεται, με αποκλειστικό στόχο την υπέρβαση του αδιεξόδου στο οποίο έχουν περιέλθει, πράγμα που μπορεί να γίνει μόνο με την προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία, μέσω ενός προσεκτικά προετοιμασμένου δεύτερου δημοψηφίσματος. Σε κάθε περίπτωση πάντως, σε τόσο σοβαρά θέματα, έστω και με καθυστέρηση, η πορεία των πραγμάτων επαναφέρει νομοτελειακά τους εμπλεκόμενους πολιτικούς και τους «ηγέτες» τους στα πραγματικά τους μεγέθη…»

Σελίδα 1 από 5