Ποιοι είμαστε

[ Who we are ]

 

Κύκλος ιδεών για την εθνική ανασυγκρότηση

Η Ελλάδα έχει ταλαιπωρηθεί στα χρόνια της κρίσης. Ταλαιπωρήθηκε από απλουστεύσεις, ψέματα, ή ακόμα και ψευδαισθήσεις, από γενικολογίες, υπεκφυγές,  αδιαφορία για τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς συσχετισμούς, από άγνοια του ιστορικού βάθους των προβλημάτων.

Η εμπειρία της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επιβεβαιώνει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια ανακύκλωσης του συμβατικού δημόσιου λόγου. Τώρα δεν συγχωρείται η αποσπασματική θεώρηση, η αναβολή των σημαντικών αποφάσεων, η μετακύλιση των ευθυνών στους «προηγούμενους», τους «παλιούς», τους άλλους.

Ο τρέχων δημόσιος λόγος - πολιτικός, δημοσιογραφικός, κοινωνικός, δοκιμιακός, επιστημονικός και τεχνοκρατικός -  περιέχει ψηφίδες αυτοκριτικής και πρωτοτυπίας που προσπαθούν να συλλάβουν στο σύνολό του το ελληνικό ζήτημα και να προτείνουν τρόπους υπέρβασής του. Όμως όλες αυτές οι συνεισφορές ασφυκτιούν σε ένα περιβάλλον βαθιά δημαγωγικό, ιδεολογικά αυταρχικό και πολιτικά νεοπλουτίστικο.

Έτσι γεννήθηκε ο Κύκλος Ιδεών

Φιλοδοξία και επιδίωξη μας είναι να συμβάλλουμε στο να σταματήσει αυτή η αποστράγγιση της χώρας ανοίγοντας ένα κύκλο ιδεών και προτάσεων για την εθνική ανασυγκρότηση. Για την ανατροπή του κλίματος αδιεξόδου και απαισιοδοξίας που καθηλώνει τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου.

Ο Κύκλος Ιδεών είναι μια πρόσκληση να απαντήσουμε στην πρόκληση της νέας πραγματικότητας.

Στην πραγματικότητα όλα όσα περιέχονται σε ένα ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης που υπερβαίνει το μνημόνιο και οδηγεί στην Ελλάδα του 2021 υπό συνθήκες επάξιες μιας τέτοιας επετείου ( 1821-2021 ) έχουν λίγο πολύ ειπωθεί και εξακολουθούν να διατυπώνονται με διάφορες ευκαιρίες. Ο ευρωπαϊκός και ο  διεθνής διάλογος για αντίστοιχα θέματα είναι εξαιρετικά πλούσιος. Το ζήτημα είναι να αναδειχθούν και να προκύψουν οι πολιτικές, κοινωνικές, αξιακές, θεσμικές και επιχειρησιακές προϋποθέσεις που επιτρέπουν να συντεθούν οι επιμέρους προτάσεις και να αποδειχθεί η περιβόητη υλική δύναμη των ιδεών.

Πράγμα καθόλου εύκολο γιατί παρεμβάλλονται αγκυλώσεις και σκοπιμότητες που θέλουμε να αποφύγουμε. Θέλουμε ο e-κύκλος να λειτουργεί ως forum ενός δημόσιου λόγου που δεν ανταγωνίζεται ούτε τον κομματικό, ούτε τον δημοσιογραφικό, ούτε τον επιστημονικό αλλά συμβάλει στο να διατυπωθεί ένας ολοκληρωμένος  δημόσιος λόγος για την Ελλάδα μέσα στην Ευρώπη και τον κόσμο. Ολοκληρωμένος σημαίνει μετατρέψιμος σε πολιτικές, θεσμικές, κοινωνικές, οικονομικές και τελικά αναπτυξιακές  πρωτοβουλίες.

Πρωτοβουλίες για

-     ένα κανονικό και λειτουργικό κοινωνικό κράτος δικαίου

-     μια ανταγωνιστική οικονομία που προσφέρει απασχόληση, παράγει πλεόνασμα, γεννά ευκαιρίες

-     μια κοινωνία συνεκτική, αλληλέγγυα , ασφαλή και ανοικτή

-     μια ισχυρή συλλογική εθνική ταυτότητα που δεν φοβάται να διεκδικεί τη θέση της μέσα στην Ευρώπη και στον κόσμο

Ο Κύκλος Ιδεών είναι ανοικτός σε όλες και όλους εκείνους που θέλουν να συνδιαμορφώσουμε ένα σχέδιο εθνικής ανασυγκρότησης παρακολουθώντας ταυτοχρόνως τη συγκυρία και παρεμβαίνοντας σε αυτή, βλέποντας πάντα πιο μακριά από τα γεγονότα και τις καταστάσεις.

Ο Κύκλος Ιδεών είναι συνεπώς μια πρόσκληση να απαντήσουμε στην πρόκληση της νέας πραγματικότητας.

Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΤΑ

 

Τον Ιούνιο του 2017 ο Κύκλος Ιδεών σε συνεργασία με την ΣΥΜΕΩΝ Γ. ΤΣΟΜΩΚΟΣ ΑΕ, πραγματοποίησε το πρώτο συνέδριό του υπό τον τίτλο: «Η Ελλάδα Μετά».

Στο ετήσιο συνέδριο του Κύκλου Ιδεών, διάρκειας δύο ημερών, συμμετείχαν 50 έγκριτοι αναλυτές, σε 6 κύκλους συζητήσεων, στις οποίες επιχειρήθηκε η σύνθεση προτάσεων για την Ελλάδα Μετά. Μετά την εμπειρία των μνημονίων, μετά τη δευτερογενή κρίση που τροφοδοτήθηκε το 2015, μετά τη διάψευση της αντιμνημονιακής ρητορείας.

Τους δώδεκα περίπου μήνες που μεσολάβησαν ο Κύκλος ιδεών διοργάνωσε δημόσιες συζητήσεις για μεγάλα θέματα καθώς και workshops για πιο τεχνικά θέματα, συνεχίζοντας και εξειδικεύοντας τον προβληματισμό του συνεδρίου «Η Ελλάδα Μετά».

Τον Ιούνιο του 2018, ως επιστέγασμα της προγραμματικής επεξεργασία, ο Κύκλος Ιδεών πραγματοποίησε το δεύτερο ετήσιο συνέδριο, «Η Ελλάδα Μετά ΙΙ».

Τεχνικές απαντήσεις στα μεγάλα θέματα έχουν σε μεγάλο βαθμό δοθεί με έρευνες, μελέτες, ενδιαφέρουσες προτάσεις. Το ζήτημα είναι η πολιτική και κυρίως η κοινωνική επίγνωση των καταστάσεων, των κινδύνων, των δυνατοτήτων, των προϋποθέσεων. Η σύνθεση όλων των επιμέρους θεμάτων σε μια εθνική στρατηγική ανόρθωσης που λειτουργεί και ως εθνική αφήγηση, δυο μόλις χρόνια πριν την επέτειο των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821.

Πενήντα έξι ομιλητές, σε 7 Κύκλους συζητήσεων, έθεσα από διαφορετικές πλευρές αυτό το ζήτημα που είναι ταυτόσημο με το ερώτημα: ποια Ελλάδα Μετά;

Τον Ιούνιο του 2019, ο Κύκλος Ιδεών σε συνεργασία με την ΣΥΜΕΩΝ Γ. ΤΣΟΜΩΚΟΣ ΑΕ, πραγματοποίησε το τρίτο ετήσιο συνέδριό του, επικεντρωμένο στην ανασύσταση της μεσαίας τάξης: «Η Ελλάδα Μετά ΙΙΙ: Η ανασύσταση της μεσαίας τάξης»

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν, με κυριότερη όλων την πολιτική του υπερπλεονάσματος, οδήγησαν στην κατάρρευση της μεσαίας τάξης. Μια κοινωνία όμως χωρίς μεσαία τάξη είναι μια κοινωνία χωρίς ραχοκοκκαλιά, μια κοινωνία η οποία κινδυνεύει από τις επιθέσεις του κοινωνικού αυτοματισμού.
Στην «Ελλάδα Μετά», μετά το τέλος των ψευδαισθήσεων, βασικός στόχος πρέπει να είναι η ανασύσταση της μεσαίας τάξης. Πώς ορίζεται όμως αυτή μετά δέκα χρόνια σκληρών δημοσιονομικών μέτρων; Πώς συνδέεται με ένα νέο σχήμα ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας που αξιοποιεί παραδοσιακά στοιχεία, αλλά κινείται δυναμικά απέναντι στις προκλήσεις της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης;

Τα παραπάνω συζητήθηκαν σε δύο μέρες, σε επτά κύκλους συζητήσεων, από πενήντα έξι ομιλητές. 

#ElladaMeta 


Η νομική του μορφή του Κύκλου Ιδεών είναι αυτή του μη κερδοσκοπικού Σωματείου που διοικείται από επταμελές διοικητικό συμβούλιο.

Πρόεδρος του Κύκλου Ιδεών είναι ο καθηγητής Πέτρος Καβάσαλης και αντιπρόεδρος ο χειρουργός  Χρήστος Δερβένης.

Ο Κύκλος Ιδεών ξεκίνησε τις δραστηριότητές του τον Δεκέμβρη του 2015.email Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. 


 

Ο Κύκλος Ιδεών το διάστημα 2016-2019, πραγματοποίησε συνολικά 36 ανοιχτές εκδηλώσεις, 3 ετήσια συνέδρια, 10 workshops, σε 13 πόλεις, στα οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 400 ομιλητές, εστιάζοντας κυρίως στις θεματικές ενότητες:
Δημοκρατία- Θεσμοί- Σύνταγμα, Οικονομία - Ανάπτυξη, Εξωτερική Πολιτική – Διεθνείς Σχέσεις, Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση,
Παιδεία, 4η Βιομηχανική Επανάσταση, Κλιματική αλλαγή.

Ο Κύκλος Ιδεών συνεργάζεται με think tanks και ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού. 

 

Αναλυτικά: 

Ο Κύκλος Ιδεών έχει πραγματοποιήσει σειρά δημοσίων εκδηλώσεων / συζητήσεων, workshop και εκδόσεων:

[2016]

29.2. 2016, Αθήνα: Ανοιχτή συζήτηση, με θέμα «Υπάρχει λύση στο Ελληνικό Πρόβλημα;» στο Γαλλικό Ινστιτούτο 

Ομιλητές:

Γιώργος Προβόπουλος, Πρώην Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος

Jean Quatremer, Ανταποκριτής της Liberation στις Βρυξέλλες

Χρήστος Χωμενίδης, Συγγραφέας

Τη συζήτηση συντόνισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

* Τα πρακτικά της συζήτησης εκδόθηκαν σε βιβλίο από τον εκδοτικό οίκο Ποικίλη Στοά

12.4.2016, Αθήνα: Ανοιχτή συζήτηση με θέμα «Μύθοι και αλήθειες για το δημόσιο χρέος. Πριν και μετά το PSI / OSI» στο Αμφιθέατρο του Μεγάρου Καρατζά, της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος

Ομιλητές:

Daniel Cohen, Professor and Founding Member, Paris School of Economics

Paul Kazarian, Japonica partners, CEO

Ευάγγελος Βενιζέλος (διαβάστε την ομιλία εδώ) 

Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Παντελής Καψής

30.6.2016, Αθήνα: Ανοιχτή συζήτηση με θέμα «Εν ου παικτοίς. Μια συζήτηση για το Σύνταγμα και τη Δημοκρατία», στο φουαγιέ του θεάτρου Παλλάς  

Ομιλητές:

Νίκος Αλιβιζάτος, ομότιμος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου 

Σταύρος Τσακυράκης, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου 

Ευάγγελος Βενιζέλος, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου 

Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος  Ηλίας Κανέλλης

* Τα πρακτικά της συζήτησης εκδόθηκαν σε βιβλίο από τον εκδοτικό οίκο Ποικίλη Στοά


25.9.2016, Θεσσαλονίκη:  Ανοιχτή συζήτηση με θέμα «Ποιο μέλλον για την Ελλάδα; Οι προϋποθέσεις μιας εθνικής στρατηγικής», στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης

Ομιλητές:

Θανάσης Διαμαντόπουλος, Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης (διαβάστε την ομιλία, εδώ)

Νίκος Μαραντζίδης, Καθηγητής Πανεπιστημίου Μακεδονίας

Ευάγγελος Βενιζέλος (διαβάστε την ομιλία, εδώ)


Τη συζήτηση συντόνισε ο συγγραφέας  Γιώργος Σκαμπαρδώνης (διαβάστε την ομιλία, εδώ)


15. 10. 2016, Καστοριά: Ανοιχτή συζήτηση με θέμα «Ποιο μέλλον για την Ελλάδα; Οι αντοχές και  οι δυνατότητες της πραγματικής οικονομίας»

Ομιλητές:

Αθανάσιος Τσαυτάρης, καθηγητής γενετικής στη Γεωπονική Σχολή του ΑΠΘ & πρ. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, (διαβάστε την ομιλία, εδώ)

Νίκος Παναγιώτου, επίκουρος καθηγητής δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ & επιστημονικός συνεργάτης Ομοσπονδίας Γούνας,

Ευάγγελος Βενιζέλος (διαβάστε την ομιλία, εδώ)

Τη συζήτηση συντόνισε ο Κοσμάς Βαρσάμης

Την εκδήλωση άνοιξε εκ μέρους του Κύκλου Ιδεών, ο Παναγιώτης Κωστούλας  (διαβάστε την ομιλια, εδώ).


21.10.2016, Καλαμάτα:  Ανοιχτή συζήτηση με θέμα «Ποιο μέλλον για την Ελλάδα; Νέες ευρωπαϊκές και διεθνείς προκλήσεις»

Ομιλητές:

Ρούλα Γεωργακοπούλου, δημοσιογράφος (διαβάστε την ομιλία, εδώ)


Παναγιώτης Ιωακειμίδης, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών (διαβάστε την ομιλία, εδώ)


Ευάγγελος Βενιζέλος  (διαβάστε την ομιλία, εδώ)


Τη συζήτηση συντόνισε ο Διονύσης Αλευράς


31.10.2016, Λάρισα: Ανοιχτή συζήτηση με θέμα «Ποιο μέλλον για την Ελλάδα; Θεσμική εκτροπή και οικονομικό αδιέξοδο. Οι πολιτικές προϋποθέσεις της εθνικής ανάκαμψης»

Ομιλητές:

Θανάσης Βακάλης, πρόεδρος του συνεταιρισμού ΘΕΣγάλα (διαβάστε την ομιλία, εδώ)

Χρήστος Χωμενίδης, συγγραφέας (διαβάστε την ομιλία, εδώ)

Ευάγγελος Βενιζέλος  (διαβάστε την ομιλία, εδώ)

Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Ανδρέας Γιουρμετάκης


14.11.2016, Σπάρτη: Ανοιχτή συζήτηση με θέμα «Ποιο μέλλον για την Ελλάδα; Μπορεί να αποφευχθεί το τέταρτο μνημόνιο;»

Ομιλητές:

Λευτέρης Κουσούλης, πολιτικός επιστήμονας  (διαβάστε την ομιλία, εδώ)


Γιάννης Κουτσομύτης, αρθρογράφος/ αναλυτής (διαβάστε την ομιλία, εδώ)


Ευάγγελος Βενιζέλος  (διαβάστε την ομιλία, εδώ)


Τη συζήτηση συντόνισε ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Σπάρτης, Παναγιώτης Κομνηνός 

 

19.11.2016, Καβάλα: Ανοιχτή συζήτηση με θέμα «Ποιο μέλλον για την Ελλάδα; Η παιδεία και ο πολιτισμός ως στοιχεία εθνικής ταυτότητας και ως μοχλοί ανάπτυξης»

Ομιλητές:

Λίνα Μενδώνη, αρχαιολόγος- Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών,  π. ΓΓ ΥΠΠΟ (διαβάστε την ομιλία, εδώ)

Μιχάλης Χρυσομάλλης, αν. Καθηγητής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

Μάνος Επιτροπάκης, μουσικός

Κοσμάς Χαρπαντίδης, συγγραφέας

Ευάγγελος Βενιζέλος (διαβάστε την ομιλία, εδώ)

Τη συζήτηση συντονίζει ο πρώην δήμαρχος Καβάλας Κωστής Σιμιτσής

Την εκδήλωση ανοίγει ο πρώην βουλευτής Δημήτρης Παπουτσής

 

22.11.2016, Αθήνα: Κοινή εκδήλωση του ΔΙΚΤΥΟΥ για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη και του Κύκλος Ιδεών για την Εθνική Ανασυγκρότηση με θέμα: «Παιδεία και Ανάπτυξη», στο ξενοδοχείο Royal Olympic. Εκδήλωση  προς τιμή του καθηγητή Κωνσταντίνου Μαν. Σοφούλη

 

26.11.2016, Αγρίνιο: Ανοιχτή συζήτηση με θέμα «Ποιο μέλλον για την Ελλάδα; Ο ρόλος του πρωτογενή τομέα»

Ομιλητές:

Αλέκος Κρητικός, πρώην γενικός γραμματέας ΥΠΕΣ και ΥΠΑΝ (διαβάστε την ομιλία, εδώ)

Ξενοφών Μπρουντζάκης, συγγραφέας, δημοσιογράφος (διαβάστε την ομιλία, εδώ)

Ευάγγελος Βενιζέλος

Τη συζήτηση συντόνισε ο Χρήστος Κωστακόπουλος    

Την εκδήλωση χαιρέτισαν:
ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Ένωση Αγρινίου», Θωμάς Κουτσουπιάς
ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσολογγίου – Ναυπακτίας,  Παναγιώτης Ζωγράφος30.11.2016, Αθήνα: Ανοιχτή συζήτηση με θέμα «Η Ελλάδα στον κόσμο: Νέες προκλήσεις για την Ελληνική Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας», στο ξενοδοχείο King George 

Ομιλητές:

Δημήτρης Καιρίδης, Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο

Ευάνθης Χατζηβασιλείου, Καθηγητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών

Ευάγγελος Βενιζέλος, πρώην αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας (διαβάστε την ομιλία, εδώ)


Τη συζήτηση συντονίζει ο δημοσιογράφος Χρήστος Μιχαηλίδης 


[2017]

 

• 17. 01.2017, Αθήνα: Ανοιχτή συζήτηση, με θέμα «Διαδίκτυο και Δημοκρατία. Fake news & Post truth πολιτική» στο Innovathens

Ομιλητές:

Πέτρος Τατσόπουλος, συγγραφέας, πρώην βουλευτής (διαβάστε την ομιλία, εδώ)

Δημήτρης Κουκιάδης, διδάκτωρ στο δίκαιο του Διαδικτύου στο πανεπιστήμιο της Φρανκφούρτης (διαβάστε την ομιλία, εδώ)

Γιάννης Κουτσομύτης, αρθρογράφος, αναλυτής  (διαβάστε την ομιλία, εδώ)

Κωνσταντίνος Κορίκης, στρατηγική ψηφιακών μέσων  (διαβάστε την ομιλία, εδώ)

Την εκδήλωση συντόνισε η Μαρία Τσάκου, νομικός, συνιδρύτρια του διαδικτυακού ραδιοφωνικού σταθμού κ site Αmagi 


• 23. 01.2017, Αθήνα: Facebook Live συζήτηση σε συνεργασία με το Free Thinking Zone και το Liontis.eu «Ο Τραμπ στην προεδρία: Τι αλλάζει στην Αμερική, οι επιπτώσεις στην Ευρώπη και στον κόσμο»

Συζητούν:


Χαράλαμπος Παπασωτηρίου, καθηγητής, πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων,

Αντώνης Τριφύλλης, μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου της διαΝΕΟΣις.

Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος, Αριστοτελία Πελώνη 


• 05. 02.2017, Γιάννενα: Ανοιχτή συζήτηση με θέμα «Ποιο μέλλον για την Ελλάδα; Η θέση της Ελλάδας σε μια Ευρώπη που αμφισβητείται»

Ομιλητές:

Δημήτρης Κούρκουλας, πρ. υφυπουργός Εξωτερικών

Σπύρος Βλέτσας, συγγραφέας, αρθρογράφος

Ευάγγελος Βενιζέλος (διαβάστε την ομιλία, εδώ)

Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος, Γιώργος Παπαχρήστος

Την εκδήλωση χαιρέτισε εκ μέρους του Κύκλου ιδεών, ο νομικός Δημήτρης Παπαγεωργίου


• 17. 02.2017, Αθήνα: Ανοιχτή συζήτηση με θέμα «Εθνικολαϊκιστές Vs. Υπνοβάτες. Η Ευρώπη και η Ελλάδα στον παγκόσμιο χάρτη του λαϊκισμού» στο φουαγιέ του θεάτρου Παλλάς

Ομιλητές:

Ανδρέας Πανταζόπουλος, αν. καθηγητής πολιτικής επιστήμης στο ΑΠΘ (διαβάστε την ομιλία, εδώ)


Πέτρος Παπασαραντόπουλος, εκδότης, συγγραφέας (διαβάστε την ομιλία, εδώ)


Ιάσων Πιπίνης, δημοσιογράφος, συγγραφέας ( διαβάστε την ομιλία, εδώ)


Βασίλης Παπαβασιλείου, ηθοποιός & σκηνοθέτης (διαβάστε την ομιλία, εδώ)


Συντονισμός: Ηλίας Κανέλλης

Τη συζήτηση έκλεισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος  (διαβάστε την ομιλία, εδώ)

 

•23. 02.2017, Αθήνα: Working Breakfast με τον Paul Kazarian 

Συνάντηση εργασίας οργάνωσε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας (Μεγάλη Βρεταννία) στις 23 Φεβρουαρίου 2017, ο Κύκλος Ιδεών για την Εθνική Ανασυγκρότηση, με εισηγητή τον γνωστό επενδυτή και αναλυτή (CEO of Japonica Partners) Paul Kazarian και συντονιστή τον Ευάγγελο Βενιζέλο με αντικείμενο τις εξελίξεις στο ελληνικό δημόσιο χρέος, μετά τα δεδομένα που διαμορφώθηκαν στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου και τη συνάντηση των κυριών Μέρκελ και Λαγκάρντ στο Βερολίνο στις 22 Φεβρουαρίου.
Στη συνάντηση μετείχαν περίπου σαράντα άτομα, βουλευτές, μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου και δημοσιογράφοι.• 27.3.2017, Αθήνα: Ανοιχτή συζήτηση με θέμα «60 χρόνια μετά τη Συνθήκη της Ρώμης: Η Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση ξανά σε δοκιμασία» #EU60 
στο ξενοδοχείο King George 

Εισαγωγή: «Παρουσίαση της Λευκής Βίβλου για το Μέλλον της Ευρώπης: προβληματισμοί και σενάρια» Γιώργος Κορκόβελος, ΑΓΟΡΑ - Δίκτυο Ελλήνων υπαλλήλων στα θεσμικά όργανα της ΕΕ (Δείτε το video εδώ(Διαβάστε την ομιλία εδώ)

Τραπέζι 1: «Περισσότερη ενοποίηση, πολλαπλές ταχύτητες ή τι άλλο; - Νέες προκλήσεις για την ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική» (Δείτε το video εδώ)

Συζητούν:

Τάκης Αναστόπουλος, Αντιπρόεδρος του ΔΙΚΤΥΟΥ και Διευθυντής ε.τ. της ΕΕ (διαβάστε την ομιλία εδώ)

Ξενοφών Γιαταγάνας, πρώην Νομικός Σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (διαβάστε την ομιλία εδώ)

Παναγιώτης Δουδωνής, Υποψήφιος Διδάκτωρ Συνταγματικού Δικαίου Πανεπιστημίου Οξφόρδης, μέλος του PES Greece (διαβάστε την ομιλία εδώ)

Δημήτρης Κούρκουλας, πρώην υφυπουργός Εξωτερικών και πρέσβης της Ε.Ε. (διαβάστε την ομιλία εδώ)

Γιάννης Κουτσομύτης, αρθρογράφος, αναλυτής

Αντώνης Τριφύλλης, μέλος εποπτικού συμβουλίου ΔιαΝΕΟσις, πρώην στέλεχος Ε.Ε. (διαβάστε την ομιλία εδώ)

Συντόνισε η δημοσιογράφος, Δήμητρα Κρουστάλλη


Τραπέζι 2: «Η μάχη των αφηγήσεων για το μέλλον της Ευρώπης – Η αντοχή των ευρωπαϊκών θεσμών και της ευρωζώνης» (Δείτε το video εδώ)


Συζητούν:

Λένα Διβάνη, Καθηγήτρια Νομικής και συγγραφέας

Παναγιώτης Ιωακειμίδης, Ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών (διαβάστε την ομιλία εδώ)

Γιώργος Παγουλάτος, Καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Οικονομίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (διαβάστε την ομιλία εδώ

Πάνος Τσακλόγλου, Καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (διαβάστε την ομιλία εδώ)

Λουκάς Τσούκαλης, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος ΕΛΙΑΜΕΠ

Ευάγγελος Βενιζέλος, πρώην αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών, Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου (διαβάστε την ομιλία εδώ) 

Συντόνισε: ο δημοσιογράφος, Βασίλης Νέδος

 

• 9.05.2017, Θεσσαλονίκη: Ανοιχτή συζήτηση με θέμα «Η Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση αντιμέτωπη με νέες προκλήσεις - Η Ελλάδα μέσα σε μια Ευρώπη που αλλάζει. #EU60» στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης

Ομιλητές:

Βασίλης Σκουρής, πρώην Πρόεδρος του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Προέδρου ΔΣ του Κέντρου Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Οικονομικού Δικαίου της Θεσσαλονίκης, Ομότιμος Καθηγητής Νομικής Σχολής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου
Θεσσαλονίκης

Ιωάννης Κουκιάδης, Ομότιμος Καθηγητής Νομικής Σχολής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, πρώην ευρωβουλευτής (διαβάστε την ομιλία εδώ)

Γιάννης Στεφανίδης, Καθηγητής Διπλωματικής Ιστορίας στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης

Σπύρος Λίτσας, Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστήμιου Μακεδονίας  

Ευάγγελος Βενιζέλος, πρώην Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών, Βουλευτής Α´ Θεσσαλονίκης, Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ (διαβάστε την ομιλία εδώ)

Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος Χριστίνα Ταχιάου


• 23.05.2017, Αθήνα: Ανοιχτή Συζήτηση με αφορμή το βιβλίο του Ευ. Βενιζέλου «Μύθοι και Αλήθειες για το Δημόσιο Χρέος. 2012-2017» στο Αμφιθέατρο του Μεγάρου «Θ. Καρατζάς» της Εθνικής Τραπέζης της Ελλάδος

Ομιλητές:

Γιώργος Προβόπουλος, πρώην Διοικητή της ΤτΕ (διαβάστε την ομιλία εδώ)

Γκίκας Χαρδούβελης, πρώην Υπουργό Οικονομικών (διαβάστε την ομιλία εδώ) 

Ευάγγελος Βενιζέλος, πρώην Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Οικονομικών (διαβάστε την ομιλία εδώ)

Συντονίζει ο δημοσιογράφος Παντελής Καψής

 

• 26.05.2017, Αθήνα: Workshop με τον  Jacob Soll, Professor of history and accounting at the University of Southern California, στο ξενοδοχείο Electra Palace


• 29.05.2017, Αθήνα: Workshop με τον
 Cas Mudde, Associate Professor in the School of Public and International Affairs at the University of Georgia στο ξενοδοχείο Electra PalaceΗ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΤΑ
• 12-13 Ιουνίου 2017, Αθήνα: Συνέδριο του Κύκλου Ιδεών για την Εθνική Ανασυγκρότηση σε συνεργασία με την ΣΥΜΕΩΝ Γ. ΤΣΟΜΩΚΟΣ ΑΕ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΤΑ

στο ξενοδοχείο Divani Caravel 

Μετά από είκοσι ανοικτές συζητήσεις στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις και μετά από προετοιμασία δεκαοκτώ μηνών, ο Κύκλος Ιδεών για την Εθνική Ανασυγκρότηση πραγματοποίησε διήμερο συνέδριο, με 50 περίπου ομιλητές, σε 6 κύκλους συζητήσεων, ώστε να συνθέσει τις προτάσεις για την επάνοδο της χώρας στην κανονικότητα ενός ισότιμου κράτους -  μέλους της ευρωζώνης: Για την Ελλάδα μετά.

«Τέσσερα μόλις χρόνια πριν την επέτειο των διακοσίων ετών από την Επανάσταση του 1821 και πέντε μόλις χρόνια πριν την επέτειο των εκατό ετών από τη Μικρασιατική καταστροφή, η Ελλάδα αναζητά ένα καθαρό πρόταγμα που να ενώνει το έθνος και να δίνει τον τόνο του μέλλοντος σε μια κουρασμένη, δύσπιστη και απαισιόδοξη κοινωνία που εμφανίζει μια διαστρωμάτωση πολύ διαφορετική από αυτή που υπήρχε μέχρι το 2009. [..]Όλα αυτά μας οδηγούν στο κεντρικό ερώτημα αν οι Ελληνίδες και οι Έλληνες μπορούν να ξαναονειρευθούν, εάν μπορεί να υπάρξει ένα νέο εθνικό αφήγημα διακόσια χρόνια μετά. » 


•  22.11.2017, Αθήνα: Ο Κύκλος Ιδεών για την Εθνική Ανασυγκρότηση σε συνέχεια του συνεδρίου για την «ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΤΑ» διοργάνωσε σε συνεργασία με τη Συμεών Γ. Τσομώκος Α.Ε. την ανοιχτή συζήτηση με θέμα: «ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ»στο ξενοδοχείο Divani Caravel 


Ομιλητές:

Κωνσταντίνος Μενουδάκος, Επίτιμος Πρόεδρος του ΣτΕ (διαβάστε την ομιλία εδώ)

Βασίλης Σκουρής,
Πρώην Πρόεδρος του ΔΕΕ        

Ευάγγελος Βενιζέλος,
Καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου, πρώην Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης (διαβάστε την ομιλία, εδώ

Γιάννης Ρέτσος
, Πρόεδρος του ΣΕΤΕ (διαβάστε την ομιλία, εδώ)

Θεόδωρος Φέσσας
, Πρόεδρος του ΣΕΒ (διαβάστε την ομιλία, εδώ)

Γιάννης Χατζηθεοδοσίου
, Πρόεδρος του ΕΕΑ  (διαβάστε την ομιλία εδώ)

Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος Νίκη Λυμπεράκη (δείτε την ομιλία, εδώ)


[2018]

 

• 31.1.2018, Αθήνα: Ανοιχτή συζήτηση με θέμα  «Κοινό περί δικαίου αίσθημα Vs. Κράτος δικαίου- Το δύσκολο τρίγωνο: Δικαιοσύνη - Κοινή Γνώμη – Πολιτική», στο ξενοδοχείο King George

Ομιλητές:

Παναγιώτης Πικραμμένος, επίτιμος Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, πρώην υπηρεσιακός Πρωθυπουργός (διαβάστε την ομιλία, εδώ)

Βασίλειος Μαρκής, επίτιμος Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, επίτιμος Πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων (δείτε την ομιλία, εδώ)

Χρίστος Χ. Μυλωνόπουλος, Καθηγητής Νομικής Πανεπιστημίου Αθηνών (δείτε την ομιλία, εδώ)

Σταύρος Τσακυράκης, Καθηγητής Νομικής Πανεπιστημίου Αθηνών (διαβάστε την ομιλία, εδώ)

Ευάγγελος Βενιζέλος, πρώην Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Καθηγητής Νομικής Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (διαβάστε την ομιλία, εδώ)

Συντόνισε η δημοσιογράφος, Ιωάννα Μάνδρου (δείτε την ομιλία, εδώ) 

 

• 12.2.2018, Αθήνα: Ανοιχτή συζήτηση με θέμα «Με αφορμή το όνομα. Συγκυρία και στρατηγική στα Βαλκάνια» στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία 

Ομιλητές:

Ευάγγελος Βενιζέλος, πρώην Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, πρώην Υπουργός Εξωτερικών (διαβάστε την ομιλία εδώ)

Ντόρα Μπακογιάννη, Βουλευτής ΝΔ, πρώην Υπουργός Εξωτερικών (διαβάστε την ομιλία, εδώ)

Δημήτρης Καραϊτίδης, Πρέσβυς ε.τ. (διαβάστε την ομιλία, εδώ)

Γιώργος Σαββαΐδης, Πρέσβυς ε.τ. (διαβάστε την ομιλία, εδώ)

Βασίλης Κ. Γούναρης, Καθηγητής Ιστορίας Νεοτέρων Χρόνων, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (διαβάστε την ομιλία εδώ)

Κωνσταντίνα Μπότσιου, Αναπλ. Καθηγήτρια Σύγχρονης Ιστορίας, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου (διαβάστε την ομιλία εδώ)

Συντόνισε ο δημοσιογράφος Παντελής Καψής (δείτε την τοποθέτηση εδώ)


 • 14. 3.2018, Αθήνα: Ο Κύκλος Ιδεών για την Εθνική Ανασυγκρότηση σε συνεργασία με το Ίδρυμα Διεθνών Νομικών Μελετών- Καθηγητού Ηλία Κρίσπη και με την υποστήριξη της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, πραγματοποίησε ανοιχτή συζήτηση με θέμα: «Προστασία Προσωπικών Δεδομένων - Ηλεκτρονική Ταυτοποίηση»στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης

Ομιλητές:

Λίλιαν Μήτρου, Πανεπιστήμιο Αιγαίου - Πολυτεχνική Σχολή (για την παρουσίαση δείτε εδώ)

Κωνσταντίνος Χριστοδούλου, Πανεπιστήμιο Αθηνών - Νομική Σχολή (για την παρουσίαση δείτε εδώ)

Αντώνης Στασής, Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης - Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (για την παρουσίαση δείτε εδώ)

Χρυσούλα Μιχαηλίδου, ΕΕΤΤ, Νομική Υπηρεσία (για την παρουσίαση δείτε εδώ)

Γιώργος Παπασταματίου, FORTH-CRS (για την παρουσίαση δείτε εδώ)

Κώστας Γκρίτσης, MICROSOFT (για την παρουσίαση δειτε εδώ)

Φερενίκη Παναγοπούλου-Κουτνατζή, Πάντειο Πανεπιστήμιο – Σχολή Δημόσια Διοίκησης (για την παρουσίαση δείτε εδω)

Συντονίζει ο Πέτρος Καβάσαλης, Πανεπιστήμιο Αιγαίου - Πολυτεχνική Σχολή & Κύκλος Ιδεών για την Εθνική Ανασυγκρότηση 


• 27. 3.2018, Αθήνα. Ο Κύκλος Ιδεών για την Εθνική Ανασυγκρότηση και το Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων (ΙΔΟΣ) πραγματοποίησαν workshop με θέμα «Οι κινεζικές επενδύσεις στην Ελλάδα»στο ξενοδοχείο Electra Palace.

Ομιλητές:

Άγγελος Παγκράτης
, Advisor Hors Classe for the European Economic Diplomacy, European External Action Service

Γιώργος Βερνίκος, Πρόεδρος ΟΚΕ και Γενικός Γραμματέας ΣΕΤΕ, Αντιπρόεδρος Ελληνο-Κινεζικου Επιμελητηρίου

Πλάμεν Τόντσεφ, Επικεφαλής του Προγράμματος Ασιατικών Σπουδών του Ινστιτούτου Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων

Αντώνης Τριφύλλης, πρώην στέλεχος Ε.Ε.

Γιώργος Ν. Τζογόπουλος, Επιστημονικός Συνεργάτης Begin-Sadat Centre for Strategic Studies και Centre International de Formation Européenne - Διδάσκων Διεθνών Σχέσεων, ΔΠΘ


 • 3.2018, Αθήνα. Ο Κύκλος Ιδεών για την Εθνική Ανασυγκρότηση πραγματοποίησε workshop με θέμα «Το ιδιωτικό και το δημόσιο χρέος ως καθοριστικοί παράγοντες για την πορεία μετά το 2019», στο ξενοδοχείο Electra Palace.

Εισηγητές:

Γιώργος Στρατόπουλος: «Παρεμβάσεις για την ελάφρυνση του ιδιωτικού χρέους» (για την εισήγηση δείτε εδώ)

Γιώργος Προκοπάκης: «Διαχείριση των δημόσιων οικονομικών στην πορεία προς την αποφοίτηση από τον Μηχανισμό Στήριξης» (για την εισήγηση δείτε εδώ)

Σχολιάζουν:

η Δρ. Μιράντα Ξαφά και οι καθηγητές κ. Γκίκας Χαρδούβελης και κ. Παναγιώτης Λιαργκόβας


• 3. 4.2018, Αθήνα. Ο Κύκλος Ιδεών για την Εθνική Ανασυγκρότηση και το Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου πραγματοποίησε συζήτηση με τον επίσημο προσκεκλημένο καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης κ. Paul Yowell, με θέμα: «Ο έλεγχος της συνταγματικότητας των νόμων και η σχέση δικαστικής και πολιτικής εξουσίας», στο ξενοδοχείο Electra Palace.


• 6. 5.2018, Θεσσαλονίκη. Ο Κύκλος Ιδεών για την Εθνική Ανασυγκρότηση διοργάνωσε workshop στη Θεσσαλονίκη με θέμα: «BRAIN DRAIN: ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ», στο ξενοδοχείο Electra Palace 

Εισηγητές:

Ελισάβετ Παπαδοπούλου, ασκούμενη δικηγόρος, Εναρκτήρια εισήγηση

Άλκης Κίσσας, Πολιτικός επιστήμονας, υποψήφιος Ευρωβουλευτής με την Ελιά, αγρότης: «Τρόποι αντιμετώπισης του φαινομένου, ανάπτυξη- νέες τεχνολογίες, επιστροφή στην Ελλάδα»

Κωστής Καγγελίδης, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΕΠΒΕ: «Δεξιότητες και κατάρτιση νέων»

Αντώνης Ηλίας, Pro manager στη θερμοκοιτίδα i4g: «Start-up επιχειρήσεις»

Λευτέρης Ντότσικας, Πτ. Ιστορίας & Αρχαιολογίας ΑΠΘ, MA European Studies Lund University, MSc Πολιτική Ανάλυση ΑΠΘ: «Μεταπτυχιακά/ζωή στο εξωτερικό, σύγκριση Ελλάδας-Σουηδίας, πολιτική ανάλυση του φαινομένου»

Στη συζήτηση συμμετέχει ο Χρήστος Χωμενίδης και ο Ευάγγελος Βενιζέλος

 

• 7. 5.2018, Θεσσαλονίκη. Ο Κύκλος Ιδεών για την Εθνική Ανασυγκρότηση ενόψει του δεύτερου συνεδρίου «ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΤΑ» (11-12/6/2018), διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη προσυνεδριακό forum, με θέμα: «Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΤΑ: ΕΛΠΙΔΕΣ ΚΑΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ. Προετοιμάζοντας την περίοδο 2019 -2022» 

στο ξενοδοχείο Electra Palace.

Ομιλητές:

Αντώνης Μανιτάκης, ομότιμος καθηγητής Νομικής ΑΠΘ: «Η ανθεκτικότητα του Συντάγματος και των θεσμών»

Ανδρέας Πανταζόπουλος, καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης ΑΠΘ: «Η αντοχή και η διάθεση της κοινωνίας και του πολιτικού συστήματος»

Μιράντα Ξαφά, Senior scholar, Centre for International Governance Innovation (CIGI): «Είναι η Ελλάδα δημοσιονομικά και χρηματοπιστωτικά ασφαλής;»

Αθανάσιος Τσαυτάρης, ομότιμος καθηγητής Γενετικής ΑΠΘ, πρώην υπουργός: «Μπορεί να αντιμετωπισθεί η απειλή της αναιμικής ανάπτυξης;»  

Στέργιος Λογοθετίδης, καθηγητής Νανοτεχνολογίας ΑΠΘ: «Η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση αφορά την Ελλάδα»

Εισαγωγή και Συντονισμός, Ευάγγελος Βενιζέλος

Η Ελισάβετ Παπαδοπούλου, ασκούμενη δικηγόρος, παρουσίασε τα συμπεράσματα του workshop «Brain Drain: Προκλήσεις και Ευκαιρίες» που πραγματοποιήθηκε στις 6 Μαΐου 2018, στη Θεσσαλονίκη.

 

H  ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΤΑ ΙΙ

 

 

• 11 & 12 Ιουνίου 2018, Αθήνα: Δεύτερο ετήσιο συνέδριο του Κύκλου Ιδεών σε συνεργασία με την ΣΥΜΕΩΝ Γ. ΤΣΟΜΩΚΟΣ Α.Ε.: Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΤΑ ΙΙ   

 στο ξενοδοχείο Divani Caravel.

Πριν ένα χρόνο ο Κύκλος Ιδεών διοργάνωσε συνέδριο με θέμα «Η Ελλάδα Μετά», μετά την εμπειρία των μνημονίων, μετά τη δευτερογενή κρίση που τροφοδοτήθηκε το 2015, μετά τη διάψευση της αντιμνημονιακής ρητορείας. Στο συνέδριο του 2017, πενήντα περίπου έγκυροι εισηγητές προσέγγισαν το εθνικό ζήτημα από όλες σχεδόν τις οπτικές γωνίες.
Τους δώδεκα περίπου μήνες που μεσολάβησαν ο Κύκλος Ιδεών διοργάνωσε δημόσιες συζητήσεις για μεγάλα θέματα συνεχίζοντας και εξειδικεύοντας τον προβληματισμό του συνεδρίου καθώς και workshops για πιο τεχνικά θέματα.
Το δεύτερο συνέδριο του Κύκλου Ιδεών,«Η Ελλάδα Μετά ΙΙ», έρχεται να επιστεγάσει όλη αυτή την προγραμματική επεξεργασία- τώρα πλέον όλα είναι πιο επείγοντα και πιεστικά.
Στο δεύτερο συνέδριο του Κύκλου Ιδεών,«Η Ελλάδα Μετά ΙΙ», 56 αρμόδιοι και έγκυροι εισηγητές, σε 7 κύκλους συζητήσεων, θέτουν το ζήτημα που είναι ταυτόσημο με το ερώτημα: ποια Ελλάδα Μετά;

*Δείτε το πρόγραμμα εδώ 

**Δείτε το ένθετο - αφιέρωμα της εφ. ΤΑ ΝΕΑ στο Συνέδριο, Η Ελλάδα Μετά ΙΙ, εδώ   

 

• 19 Σεπτεμβρίου 2018, Αθήνα: O Κύκλος Ιδεών σε συνέχεια του Συνεδρίου του Ιουνίου, Η Ελλάδα Μετά ΙΙ, διοργάνωσε ανοιχτή συζήτηση με θέμα: "Στον απόηχο της ΔΕΘ - Η πορεία της χώρας μέχρι τις εκλογές"
στο ξενοδοχείο King George 

Ομιλητές:

Νίκος Βέττας, Γενικός Διευθυντής στο ΙΟΒΕ, Καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Μιλτιάδης Νεκτάριος
, Καθηγητής της Ασφαλιστικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς (διαβάστε την ομιλία, εδώ)

Γιώργος Προκοπάκης, Σύμβουλος επιχειρήσεων (διαβάστε την ομιλία, εδώ)

Γιώργος Στρατόπουλος, Αναλυτής (διαβάστε την ομιλία, εδώ)

Γκίκας Χαρδούβελης, πρώην Υπουργός Οικονομικών, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς (διαβάστε την ομιλία, εδώ)

Ευάγγελος Βενιζέλος, πρώην Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών (διαβάστε την ομιλία, εδώ)

Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος Νίκη Λυμπεράκη

 

• 15 Οκτωβρίου 2018, Αθήνα: Ο Κύκλος Ιδεών πραγματοποίησε workshop με θέμα τις τελευταίες εξελίξεις ως προς τις έρευνες για τους υδρογονάνθρακες στις ελληνικές θαλάσσιες ζώνες στο πλαίσιο της UNCLOS και του ν.4001/2011, στο ξενοδοχείο Electra Palace. 

Ομιλητές:

Καθ. Γιάννης Μανιάτης, π. Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Βουλευτής Δημοκρατικής Συμπαράταξης

Καθ. Θεόδωρος Καρυώτης, Ομότιμος καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημιακού Συστήματος Μέρυλαντ, ειδικός σε θέματα ΑΟΖ

Δημήτρης Γόντικας, Διευθύνων Σύμβουλος Energean Oil and Gas – Hellas

Γιάννης Γρηγορίου, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Ελληνικά Πετρέλαια Έρευνα Παραγωγή Υδρογονανθράκων Α.Ε.

Ντίνος Νικολάου, Γεωλόγος Πετρελαίων - Ενεργειακός Οικονομολόγος, Μέλος Δ.Σ. Εταιρίας Υδρογονανθράκων Κύπρου, Τεχνικός Σύμβουλος Energean Oil & Gas

Τη συζήτηση συντόνισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος


• 7 Νοεμβρίου 2018, Αθήνα: Ο Κύκλος Ιδεών για την Εθνική Ανασυγκρότηση σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων (ΙΔΟΣ) διοργάνωσαν ανοιχτή συζήτηση, με θέμα: «Οι κινεζικές επενδύσεις στην Ελλάδα», στο ξενοδοχείο Electra Palace.

Ομιλητές:

Γιώργος Βερνίκος, Πρόεδρος ΟΚΕ και Γενικός Γραμματέας ΣΕΤΕ, Αντιπρόεδρος Ελληνο-Κινεζικού Επιμελητηρίου

Άγγελος Παγκράτης, Advisor Hors Classe for the European Economic Diplomacy, European External Action Service

Ηρακλής Προκοπάκης, Senior Vice President and Chief Operating Officer of Danaos Corporation: «Oι σχέσεις Κίνας - Ελλάδας εις την ναυτιλία»

Πλάμεν Τόντσεφ, Επικεφαλής του Προγράμματος Ασιατικών Σπουδών του Ινστιτούτου Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων: «Ορατές και Λιγότερο Ορατές Πτυχές των Κινεζικών Επενδύσεων στην Ελλάδα»

Αντώνης Τριφύλλης, πρώην στέλεχος Ευρωπαϊκής Ένωσης: «Κινεζικές επενδύσεις από την σκοπιά της Ε.Ε. στην παγκοσμιοποιημένη οικονομία»

Γιώργος Τζογόπουλος, Επιστημονικός Συνεργάτης Begin-Sadat Centre for Strategic Studies και Centre International de Formation Européenne - Διδάσκων Διεθνών Σχέσεων, ΔΠΘ: «Ελλάδα και Κίνα: Από τη διμερή στην περιφερειακή συνεργασία»

Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος, Ειρήνη Χρυσολωρά

 
• 14 Νοεμβρίου 2018, Αθήνα: O Κύκλος Ιδεών για την Εθνική Ανασυγκρότηση σε συνεργασία με το Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου – Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου διοργάνωσαν την ανοιχτή συζήτηση με θέμα «Οι προϋποθέσεις της αναθεωρητικής συναίνεσης και οι κίνδυνοι του συνταγματικού λαϊκισμού», στο ξενοδοχείο Divani Caravel. 

Ομιλητές:


Ευάγγελος Βενιζέλος, πρώην Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου (διαβάστε την ομιλία εδώ)

Σπύρος Βλαχόπουλος, Καθηγητής Νομικής Πανεπιστημίου Αθηνών

Γιώργος Κατρούγκαλος, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θράκης

Ξενοφών Κοντιάδης, Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Παντείου Πανεπιστημίου και Πρόεδρος του Ιδρύματος Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου

Κωνσταντίνος Μενουδάκος, Επίτιμος Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας και Πρόεδρος της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα

Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος Ιωάννα Μάνδρου

 
• 20 Νοεμβρίου 2018, Αθήνα: Ο Κύκλος Ιδεών για την Εθνική Ανασυγκρότηση σε συνεργασία με το Hanns Seidel Stiftung διοργανώνουν ανοιχτή συζήτηση με θέμα: «Οι σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας: Αδιέξοδο ή Προοπτική;», στο Ινστιτούτο Γκαίτε

Ομιλητές:

Johannes Singhammer, Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδιακής Βουλής Bundestag

Ευάγγελος Βενιζέλος, πρώην Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών (διαβάστε την ομιλία εδώ)

Ludwig Schulz, Πολιτικός Επιστήμονας, Ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου

Λουκάς Τσούκαλης, Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος ΕΛΙΑΜΕΠ

Άλκης Κούρκουλας, Επικεφαλής του ΑΠΕ στην Τουρκία έως το 2015 (διαβάστε την ομιλία εδώ)

Παύλος Τσίμας, Δημοσιογράφος

Τη συζήτηση συντόνισε ο πολιτικός αναλυτής Γιάννης Κουτσομύτης

 

•  11 Δεκεμβρίου 2018, Αθήνα: Ο Κύκλος Ιδεών για την Εθνική Ανασυγκρότηση διοργάνωσε σε ανοιχτή συζήτηση με θέμα «Η Ευρωπαϊκή Δημοκρατία σε αμφισβήτηση», στο ξενοδοχείο King George με αφορμή την επετειακή έκδοση του δεκάτομου συλλογικού έργου «Πολιτική Επιστήμη. Διακλαδική και Συγχρονική Διερεύνηση της Πολιτικής Πράξης», σε σχεδίαση και εισαγωγικά κείμενα του Καθηγητή κ. Α-Ι. Δ. Μεταξά (εκδόσεις Ι. Σιδέρης)

Ομιλητές:

Μαριέττα Γιαννάκου, πρώην Υπουργός, Ευρωβουλευτής, Βουλευτής

Ξενοφών Γιαταγάνας, πρώην Νομικός Σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Στέλιος Περράκης, Ομοτ. Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου, Πρέσβυς - Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδος στο Συμβούλιο της Ευρώπης

Κατερίνα Σχινά, Κριτικός της λογοτεχνίας (διαβάστε την ομιλία εδώ)

Δημήτρης Χαραλάμπης, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Πολιτικής Επιστήμης (ΕΕΠΕ)

Ευάγγελος Βενιζέλος, πρώην Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου (διαβάστε την ομιλία εδώ)

Πρόλογος – Συντονισμός: Α- Ι. Δ. Μεταξά, Τακτικό Μέλος της Ευρωπαϊκής Διεπιστημονικής Ακαδημίας

Την εκδήλωση θα κλείσει εκ μέρους του Κέντρου Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου- Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου, ο Ξενοφών Κοντιάδης

 

• 20 Δεκεμβρίου 2018, Αθήνα: Ο Κύκλος Ιδεών σε συνεργασία με τον εκδοτικό οίκο ΠΑΤΑΚΗ, διοργανώνουν εκδήλωση παρουσίασης του νέου βιβλίου του Ευάγγελου Βενιζέλου«Η Δημοκρατία μεταξύ Συγκυρίας και Ιστορίας- Προσδοκίες και κίνδυνοι από την αναθεώρηση του Συντάγματος» (εκδόσεις Πατάκη)

Ομιλητές:

Κατερίνα Σακελλαροπούλου, Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας

Αντώνης Μανιτάκης, Ομότιμος Καθηγητής ΑΠΘ, πρώην Υπουργός Εσωτερικών κ Διοικητικής Μεταρρύθμισης

Χρήστος Χωμενίδης, Συγγραφέας

Αντώνης Καραμπατζός, αν. Καθηγητής στη Νομική σχολή, ΕΚΠΑ

Την εκδήλωση έκλεισε με ομιλία του ο Ευάγγελος Βενιζέλος (διαβάστε την ομιλία, εδώ)

Εισαγωγή και συντονισμός: Δήμητρα Κρουστάλλη, δημοσιογράφος (διαβάστε την εισαγωγική τοποθέτηση, εδώ)

 

[2019]

 


Επισης, σε:

11.1.2019, Λάρισα- αναλυτικά εδώ: https://ekyklos.gr/ev/642-11-1-2019-larisa-parousiasi-vivliou-ev-venizelou-i-dimokratia-metaksy-sygkyrias-kai-istorias.html 

12.1.2019, Θεσσαλονίκη - αναλυτικά εδώ: https://ekyklos.gr/ev/641-12-1-2019-thessaloniki-parousiasi-vivliou-ev-venizelou-i-dimokratia-metaksy-sygkyrias-kai-istorias.html 

13.1.2019, Ιωάννινα- αναλυτικά εδώ: https://ekyklos.gr/ev/643-13-1-2019-ioannina-parousiasi-vivliou-ev-venizelou-i-dimokratia-metaksy-sygkyrias-kai-istorias.html

18.1.2019, Καλαμάτα- αναλυτικά εδώ: https://ekyklos.gr/ev/644-paraskevi-18-1-2019-kalamata-parousiasi-vivliou-ev-venizelou-i-dimokratia-metaksy-sygkyrias-kai-istorias.html 

2.2.2019, Χανιά- αναλυτικά εδώ: https://ekyklos.gr/ev/652-savvato-2-2-2019-parousiasi-tou-vivliou-tou-ev-venizelou-sta-xania.html 

8.2.2019, Πάτρα- αναλυτικά εδώ: https://ekyklos.gr/ev/653-paraskevi-8-2-2019-patra-parousiasi-tou-vivliou-tou-ev-venizelou.html

24.2.2019, Καβάλα- αναλυτικά εδώ:  https://ekyklos.gr/ev/659-kyriaki-24-2-2019-kavala-parousiasi-tou-vivliou-tou-ev-venizelou.html

24.2.2019, Δράμα- αναλυτικά εδώ: https://ekyklos.gr/ev/658-24-2-2019-drama-parousiasi-tou-vivliou-tou-ev-venizelou.html 

6.3.2019, Πειραιάς- αναλυτικά εδώ: https://ekyklos.gr/ev/660-tetarti-6-3-2019-peiraias-parousiasi-tou-vivliou-tou-ev-venizelou.html

 

•  13 Μαρτίου 2019, Αθήνα: Ο Κύκλος Ιδεών για την Εθνική Ανασυγκρότηση διοργάνωσε workshop με θέμα: «Fake news 2.0: Μία πρακτική προσέγγιση στο τι συμβαίνει σε Ελλάδα και Ευρώπη», στο ξενοδοχείο Electra Palace 

Ομιλητές:

Κωνσταντίνος Κορίκης, Digital Media Strategist

Θέμα: «Τα μέτρα που έχουν λάβει οι πλατφόρμες των κοινωνικών δικτύων με αφορμή και τις επικείμενες ευρωεκλογές. Πως μαθαίνουν και πως εμπιστεύονται τις ειδήσεις σε 36 χώρες. Τα αποτελέσματα της μελέτης του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης»

Γιάννης Καραμαγκάλης, Δημοσιογράφος

Θέμα: «Fake news και trolls στην Ελλάδα μία ιστορική αναδρομή. Πώς έχει διαμορφωθεί το τοπίο σήμερα, ποιες τεχνικές χρησιμοποιούνται.»

Φλόρεντς Τσελάι, Επιστήμονας Δεδομένων

Θέμα: «Καταπολέμηση και ταυτοποίηση των fake news μέσα από την τεχνολογία. Τι μας επιφυλάσσει το μέλλον.»

 

• 16 Μαρτίου 2019, Αθήνα: Θέατρο και Πολιτική: «ΤΟΥΣ ΖΥΓΟΥΣ ΛΥΣΑΤΕ»

Ο Κύκλος Ιδεών στηρίζοντας το «ανατρεπτικό πολιτικό πρόγραμμα» που παρουσιάζει ο Φωκίων Καπνίδης (κατά κόσμον Βασίλης Παπαβασιλείου) οργάνωσε τη συζήτηση μετά την παράσταση του έργου του Βασίλη Παπαβασιλείου «ΤΟΥΣ ΖΥΓΟΥΣ ΛΥΣΑΤΕ» στο «Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν».
Το πρώτο μέρος της εκδήλωσης (60’ λεπτά), περιλαμβάνει την παράσταση (ειδική τιμή εισιτηρίου από το Θέατρο Τέχνης, 9 ευρώ)
Το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης περιλαμβάνει συζήτηση του Φωκίνωνα Καπνίδη – Βασίλη Παπαβασιλείου με τους Ευάγγελο Βενιζέλο, Περικλή Δημητρολόπουλο, Ηλία Κανέλλη, Πάσχο Μανδραβέλη, Χρήστο Χωμενίδη και το κοινό.

 

• 16 Μαρτίου 2019, Αθήνα: Ο Κύκλος Ιδεών για την Εθνική Ανασυγκρότηση διοργάνωσε ανοιχτή συζήτηση με θέμα " Κράτος και Εκκλησία", στο ξενοδοχείο King George  

Ομιλητές: 

Σεβ. Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος Σαββάτος, καθηγητής Θεολογικής Σχολής ΕΚΠΑ 

η κα. Τασία Χριστοδουλοπούλου, αντιπρόεδρος της Βουλής

ο κ. Ιωάννης M. Κονιδάρης, ομοτ. καθηγητής Εκκλησιαστικού Δικαίου Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ 

ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Νομικής Σχολής ΑΠΘ, πρώην αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών 

Συντονίζει: η κα. Μαρία Αντωνιάδου, δημοσιογράφος - Πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ

 

• 9 Μαϊου 2019, Αθήνα: Ο Κύκλος Ιδεών για την Εθνική Ανασυγκρότηση και η Ελληνική Ένωση Ευρωπαϊκού Δικαίου, τιμούν την Ημέρα της Ευρώπης και διοργάνωσαν την ημερίδα με θέμα: «Η δοκιμασία της Ευρωπαϊκής Ιδέας» στο ξενοδοχείο Electra Palace.

Πρόγραμμα Ημερίδας

Χαιρετισμός του επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Γιώργου Μαρκοπουλιώτη 

Τραπέζι 1: «To Brexit και οι αντοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης»

Σοφία Χαλά, Νομική Σύμβουλος Α΄, ΕΝΥ-ΕΕ, Γραφείο Γενικού Γραμματέα Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Υπουργείο Εξωτερικών

Παναγιώτης Δουδωνής, Λέκτορας Κολλεγίου Oriel, Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης

Τραπέζι 2: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση σε κρίση; Το (άδηλο) μέλλον της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης»

Βασίλης Σκουρής, πρώην Πρόεδρος του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Ευρωπαϊκού Δικαίου, Ομότιμος Καθηγητής Νομικής Σχολής ΑΠΘ

Ευάγγελος Βενιζέλος, πρώην Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών, Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου ΑΠΘ

Την εκδήλωση συντονίζει η δημοσιογράφος Σοφία Δήμτσα

 

Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΤΑ III: Η ανασύσταση της μεσαίας τάξης

 

 

• 19 & 20 Ιουνίου 2019, Αθήνα: Τρίτο ετήσιο συνέδριο του Κύκλου Ιδεών σε συνεργασία με την ΣΥΜΕΩΝ Γ. ΤΣΟΜΩΚΟΣ Α.Ε.: Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΤΑ ΙIΙ: Η ανασύσταση της μεσαίας τάξης   

 στο ξενοδοχείο Divani Caravel.

Για τρίτη συνεχή χρονιά ο ΚΥΚΛΟΣ ΙΔΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ, σε συνεργασία με τη ΣΥΜΕΩΝ Γ. ΤΣΟΜΩΚΟΣ ΑΕ, πραγματοποιούν το ετήσιο διήμερο συνέδριο Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΤΑ, στις 19 και 20 Ιουνίου 2019 στο ξενοδοχείο Divani Caravel. Κεντρικό θέμα στο φετινό συνέδριο είναι: Η ανασύσταση της μεσαίας τάξης

Αναλυτικά εδώ: https://ekyklos.gr/19-20-iouniou-ellada-meta-iii-i-anasystasi-tis-mesaias-taksis.html 

 

• 17 Οκτωβρίου 2019, Αθήνα: «Εκλογικό Σύστημα και Ψήφος των Αποδήμων: Νομοθετικές και Αναθεωρητικές Δυνατότητες», στο ξενοδοχείο King George 

Ομιλητές:

Νίκος Αλιβιζάτος, Ομοτ. Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου 

Χαράλαμπος Ανθόπουλος, Καθηγητής Δικαίου και Διοίκησης ΕΑΠ 

Ευάγγελος Βενιζέλος, Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, πρώην Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης (για την ομιλία δείτε εδώ) 

Θανάσης Διαμαντόπουλος, Ομοτ. Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης

Αντύπας Καρίπογλου, Δικηγόρος 

Τη συζήτηση συντονίζει η δημοσιογράφος Εύα Αντωνοπούλου

* Δείτε αναλυτικά, εδώ: https://ekyklos.gr/17-10-2019-athina-eklogiko-systima-kai-psifos-ton-apodimon-nomothetikes-kai-anatheoritikes-dynatotites.html

  

• 30 Οκτωβρίου 2019, Αθήνα: Ο Κύκλος Ιδεών για την Εθνική Ανασυγκρότηση πραγματοποίησαν workshop σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις ως προς τις έρευνες για τους υδρογονάνθρακες στις ελληνικές θαλάσσιες ζώνες, μετά την κύρωση των σχετικών συμβάσεων, στο ξενοδοχείο Electra Palace.
Ομιλητές:

Γιάννης Μανιάτης, π. Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

Δημήτρης Γόντικας, Διευθύνων Σύμβουλος Energean Oil and Gas - Hellas

Γιάννης Γρηγορίου, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Ελληνικά Πετρέλαια Έρευνα Παραγωγή Υδρογονανθράκων Α.Ε.

Ντίνος Νικολάου, Γεωλόγος Πετρελαίων - Ενεργειακός Οικονομολόγος, Τεχνικός Σύμβουλος Energean Oil & Gas

Τη συζήτηση συντόνισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος

* Δείτε αναλυτικά εδώ: https://ekyklos.gr/ev/698-30-10-2019-athina-workshop-sxetika-me-tis-teleftaies-ekselikseis-os-pros-tis-erevnes-gia-tous-ydrogonanthrakes-stis-ellinikes-thalassies-zones.html

 

•26 Νοεμβρίου 2019, Αθήνα: Ο Κύκλος Ιδεών για την Εθνική Ανασυγκρότηση σε συνεργασία με τον Εκπαιδευτικό Όμιλο New York College και την υποστήριξη του Κέντρου Γεωπολιτικών Αναλύσεων & του Κέντρου Διπλωματίας και Πολιτικών Τεχνολογιών, διοργανώνουν την εκδήλωση «Η Ευρωατλαντική Προοπτική των Βαλκανίων και η θέση της Ελλάδας» στην αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός»

Ομιλητές:

Ευάγγελος Βενιζέλος, πρώην Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης & υπουργός Εξωτερικών, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου (διαβάστε την ομιλία, εδώ)

Μιλτιάδης  Βαρβιτσιώτης, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών 

Δημήτρης Κούρκουλας, πρώην υφυπουργός Εξωτερικών κ πρώην πρέσβης της Ε.Ε.

Δημήτρης Καραϊτίδης,  πρέσβης ε.τ.

Συντονίζει η δημοσιογράφος Αριστοτελία Πελώνη

*Δείτε αναλυτικά, εδώ: https://ekyklos.gr/26-11-2019-athina-i-evroatlantiki-prooptiki-ton-valkanion-kai-i-thesi-tis-elladas.html 


•28 Νοεμβρίου 2019, Αθήνα.  
Το ΚΕΦίΜ και ο Κύκλος Ιδεών για την Εθνική Ανασυγκρότηση διοργάνωσαν την εκδήλωση που «Δείκτης Ποιότητας Νομοθέτησης: Τι πρέπει να αλλάξει σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο;» στο ξενοδοχείο King George

Τον Δείκτη Ποιότητας Νομοθέτησης, τα πορίσματά του και τις κυριότερες προκλήσεις του νομοθετικού πλαισίου στην Ελλάδα, την Τουρκία και τη Βουλγαρία θα παρουσιάσουν οι:

Παναγιώτης Καρκατσούλης | Επικεφαλής της μελέτης Δείκτη Ποιότητας Νομοθέτησης, Εμπειρογνώμονας Δημόσιας Διοίκησης, Πρόεδρος - Ινστιτούτο Έρευνας Ρυθμιστικών Πολιτικών

Bican Şahin | Πρόεδρος - Freedom Research Association, Αναπληρωτής Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης - Hacettepe University, Τουρκία

Svetlana Koleva Aleksandrova – Zlatanska | Εκπρόσωπος - Liberal Institute for Political Analyses, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια - Πανεπιστήμιo Εθνικής και Παγκόσμιας Οικονομίας, Βουλγαρία

Στη συζήτηση συμμετέχουν οι:

Γιώργος Γεωργαντάς | Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Ευάγγελος Βενιζέλος | Πρώην Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου (Διαβάστε την ομιλία εδώ)

Κωνσταντίνος Μενουδάκος | Πρώην Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Πρόεδρος Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα

Svetla Kostadinova | Εκτελεστική Διευθύντρια - Institute for Market Economics (IME), Βουλγαρία

Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος Εύα Αντωνοπούλου.

* Δείτε αναλυτικά, εδώ: https://ekyklos.gr/28-11-2019-athina-deiktis-poiotitas-nomothetisis-ti-prepei-na-allaksei-se-ethniko-kai-evropaiko-epipedo.html


• 16 Δεκεμβρίου 2019, Αθήνα:  «Οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών στη Μεσόγειο και ελληνοτουρκικές σχέσεις», στο ξεν. Μεγάλη Βρεταννία

Ομιλητές:

Ντόρα Μπακογιάννη, βουλευτής ΝΔ, πρώην υπουργός Εξωτερικών (για την ομιλία δειτε εδώ)

Ευάγγελος Βενιζέλος, πρώην Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας (για την ομιλία δειτε εδώ)

Παύλος Αποστολίδης, Πρέσβης ε.τ. ( για την ομιλία δείτε εδω)

Γιώργος Σαββαΐδης, Πρέσβης ε.τ. , πρώην Γ.Γ. ΥΠΕΞ (για την ομιλία δείτε εδώ)

Τη συζήτηση συντονίζει ο δημοσιογράφος και διευθυντής της «Καθημερινής», Αλέξης Παπαχελάς

* Δείτε αναλυτικά εδώ: https://ekyklos.gr/deftera-16-12-2019-oriothetisi-thalassion-zonon-sti-mesogeio-kai-ellinotourkikes-sxeseis.html


[2020]


• 17 Ιανουαρίου 2020, Αθήνα: «Η εφαρμογή των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου ως θεμελιώδης προϋπόθεση σεβασμού της ΕΣΔΑ», στο ξενοδοχείο Electra Palace 


Γενική εισαγωγή:

Jean-Luc Sauron, Σύμβουλος Επικρατείας, Εντεταλμένος για θέματα Ευρωπαϊκού Δικαίου, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο  Paris Dauphine
 

Η οπτική του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου:

Λίνος - Αλέξανδρος Σισιλιάνος, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου
 

Η οπτική των Ελληνικών Ανωτάτων Δικαστηρίων: 

Κατερίνα Σακελλαροπούλου, Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας

Ιωσήφ Τσαλαγανίδης, Πρόεδρος του Αρείου Πάγου

Ιωάννης Σαρμάς, Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου
 

Παρεμβαίνει:
Ιωάννης – Κωνσταντίνος Χαλκιάς, Πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους
 

Συντονίζει:
Ευάγγελος Βενιζέλος, πρώην αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών - πρώην εισηγητής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την εκτέλεση των αποφάσεων του ΕΔΔΑ

* Δείτε αναλυτικά εδώ:  https://ekyklos.gr/deftera-16-12-2019-oriothetisi-thalassion-zonon-sti-mesogeio-kai-ellinotourkikes-sxeseis.html

 

• 4 Φεβρουαρίου 2020, Αθήνα: Ημερίδα του Κύκλου Ιδεών σε συνεργασία με το Konrad Adenauer Stiftung με θέμα: «Κλιματική αλλαγή: Επείγουσα παράμετρος του νέου μοντέλου ανάπτυξης», στο ξενοδοχείο King George

 

Πρόγραμμα:

Χαιρετισμός από τον διευθυντή της Αντιπροσωπείας του Ιδρύματος Konrad Adenauer για την Ελλάδα και την Κύπρο, Henri Bohnet

Τραπέζι 1: «Είναι εφικτοί οι στόχοι; Από τις ρητορικές δεσμεύσεις στα πρακτικά μέτρα: ενέργεια, μεταφορές, ναυτιλία, τουρισμός»

Εισηγητές:

Κώστας Καρτάλης, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, Μέλος του Επικουρικού Οργάνου των Ηνωμένων Εθνών για την Εφαρμογή της Σύμβασης για το Κλίμα και της Συμφωνίας των Παρισίων  

Φοίβη Κοντούρη, Καθηγήτρια στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιστημονικής Ένωσης Οικονομολόγων του Περιβάλλοντος και των Φυσικών Πόρων

Μιχαέλα Μπαλή, Director Ελλάδα & Κύπρος. Germany Trade & Invest

Συντονισμός: Κατερίνα Χριστοφιλίδου, δημοσιογράφος, Σκαι

 

Χαιρετισμός Ευάγγελου Βενιζέλου

Τραπέζι 2: «Υπάρχουν βαθύτερες επιπτώσεις; Κοινωνικές σχέσεις, δημοκρατικοί θεσμοί, ευρωπαϊκή ολοκλήρωση»    

Κωστής Χατζηδάκης, υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Γιώργος Σταθάκης, πρώην υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Γιάννης Μανιάτης, πρώην υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής  

Συντονισμός: Βίβιαν Ευθυμιοπούλου, αρθρογράφος, εκδότης του ειδησεογραφικού newsletter FACT News

 

* Δείτε αναλυτικά εδώ: https://ekyklos.gr/ev/709-4-2-2020-athina-klimatiki-allagi-epeigousa-parametros-tou-neou-montelou-anaptyksis.html

 


Λόγω της πανδημίας COVID-19 άλλαξε ο προγραμματισμός αλλά και ο τρόπος πραγματοποίησης εκδηλώσεων.
Ο Κύκλος Ιδεών πραγματοποίησε μια σειρά από διαδικτυακές δημόσιες συζητήσεις. 


 

• 2 Απριλίου 2020,  on line συζήτηση:  «Πανδημία, Θεμελιώδη Δικαιώματα και Δημοκρατία»

Συζητούν:

Ιωάννης Σαρμάς, Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου

Χρήστος Ράμμος, Αντιπρόεδρος ε.τ του Συμβουλίου της Επικρατείας

Αντώνης Μανιτάκης, Ομότιμος Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Κοσμήτωρ της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Νεάπολις, Πάφου

Λίνα Παπαδοπούλου, Αν. Καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου

Ευάγγελος Βενιζέλος, Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, που συντονίζει και τη συζήτηση


*Δείτε αναλυτικά εδώ: https://ekyklos.gr/2-4-202020-pandimia-themeliodi-dikaiomata-kai-dimokratia.html

• 8 Απριλίου 2020,  on line συζήτηση: «Η πανδημία και οι αντοχές της ελληνικής οικονομίας- Η επόμενη ημέρα»

Συζητούν:

Φωκίων Καραβίας, Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank

Κώστας Κωστής, Καθηγητής Ιστορίας ΕΚΠΑ

Ευάγγελος Μυτιληναίος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος MYTILINEOS

Γιώργος Προκοπάκης, Οικονομικός αναλυτής, Σύμβουλος επιχειρήσεων Γιάννης Ρέτσος, Πρόεδρος ΣΕΤΕ, CEO Electra Hotels & Resorts

Γιάννης Ρέτσος, Πρόεδρος του ΣΕΤΕ, CEO Electra Hotels & Resorts 

Ευάγγελος Βενιζέλος, πρώην Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών, που συντονίζει και τη συζήτηση

 

*Δείτε αναλυτικά εδώ: https://ekyklos.gr/8-4-2020-i-pandimia-kai-oi-antoxes-tis-ellinikis-oikonomias-i-epomeni-imera.html

 

• 23 Απριλίου 2020,  on line συζήτηση: «Ιδιωτικότητα και προσωπικά δεδομένα την εποχή του κορωνοϊού»

Συζητούν:

Λίνος - Αλέξανδρος Σισιλιάνος, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου

Κωνσταντίνος Μενουδάκος, Πρόεδρος της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, επίτιμος Πρόεδρος ΣτΕ

Λίλιαν Μήτρου, Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αιγαίου, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης

Ευάγγελος Βενιζέλος,
 Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, που συντονίζει και τη συζήτηση*Δείτε αναλυτικά εδώ: https://ekyklos.gr/23-4-2020-idiotikotita-kai-prosopika-dedomena-tin-epoxi-tou-koronoioy.html

 

• 30 Απριλίου 2020,  on line συζήτηση: Η πανδημία ως βίο-ηθική πρόκληση - Μια νέα «ανθρώπινη κατάσταση»;

Συζητούν:

Έφη Βαγενά, Καθηγήτρια Βιοηθικής και Πολιτικής Υγείας στο Πολυτεχνείο της Ζυρίχης (ΕΤΗ)

Δημήτρης Λιγνάδης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου

Χρήστος Χωμενίδης, Συγγραφέας

Ευάγγελος Βενιζέλος, Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, που συντονίζει και τη συζήτηση*Δείτε αναλυτικά εδώ: https://ekyklos.gr/ev/718-30-4-2020-i-pandimia-os-vio-ithiki-proklisi-mia-nea-anthropini-katastasi.html

 

 • 7 Μαΐου 2020,  on line συζήτηση: «Η επόμενη μέρα στις Ελληνο-Τουρκικές σχέσεις» | Σε συνεργασία με το Delphi Economic Forum 

Συζητούν:

Ευάγγελος Βενιζέλος, Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών 2013-2015, Υπουργός Εθνικής Άμυνας 2009-2011

Ντόρα Μπακογιάννη, Βουλευτής, Υπουργός Εξωτερικών 2006-2009

Ευάγγελος Αποστολάκης, Υπουργός Εθνικής Άμυνας 2019, επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ 2015-2019

Τη συζήτηση συντόνισε ο Αθανάσιος Έλλις, Διευθυντής της αγγλικής έκδοσης της Καθημερινής

 

*Δείτε αναλυτικά εδώ: https://ekyklos.gr/ev/722-7-5-2020-i-epomeni-mera-stis-ellino-tourkikes-sxeseis.html

 

 • 12 Μαΐου 2020,   on line συζήτηση: «Οι επιπτώσεις της απόφασης του γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ»

Συζητούν:

Γιάννης Στουρνάρας, Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος

Βασίλης Σκουρής, πρώην Πρόεδρος του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Ευάγγελος Βενιζέλος, Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, που συντονίζει και τη συζήτηση*Δείτε αναλυτικά εδώ: https://ekyklos.gr/12-5-2020-oi-epiptoseis-tis-apofasis-tou-germanikoy-synt-dikastiriou-gia-to-programma-posotikis-xalarosis-tis-ekt.html

 

 • 7 Ιουλίου 2020,on line συζήτηση: «Προκλήσεις ασφάλειας και ο ρόλος του ΝΑΤΟ στη νότια πτέρυγα»

Συζητούν: 

Ιωάννης Αλέξιος Ζέπος, πρέσβης ε.τ., πρώην Γενικός Γραμματέας ΥΠΕΞ, πρώην Μόνιμος Αντιπρόσωπος στο ΝΑΤΟ

Θρασύβουλος Σταματόπουλος, πρέσβης ε.τ., πρώην Bοηθός Γενικός Γραμματέας ΝΑΤΟ για Πολιτικές Υποθέσεις, πρώην Μόνιμος Αντιπρόσωπος στο ΝΑΤΟ

Κατερίνα Σώκου, Nonresident Senior Fellow, Atlantic Council, Aνταποκρίτρια Καθημερινής-ΣΚΑΙ στην Ουάσινγκτον

Γιώργος Τζογόπουλος, Fellow Begin-Sadat Centre και ΕΛΙΑΜΕΠ, Διδάσκων Διεθνών Σχέσεων, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο

Ευάγγελος Βενιζέλος, πρώην Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας, που θα συντονίσει και τη συζήτηση

 
Την εκδήλωση χαιρετίζει η Ινώ Αφεντούλη, στέλεχος της Διεθνούς Γραμματείας του ΝΑΤΟ, Διεύθυνση Δημόσιας Διπλωματίας 


*Δείτε αναλυτικά εδώ: https://ekyklos.gr/7-7-2020-prokliseis-asfaleias-kai-o-rolos-tou-nato-sti-notia-pteryga.htmlΗ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΤΑ IV: Μετά ( ; ) την πανδημία 


• 21 -23 Σεπτεμβρίου 2020: 
O ΚΥΚΛΟΣ ΙΔΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ, σε συνεργασία με τη ΣΥΜΕΩΝ Γ. ΤΣΟΜΩΚΟΣ ΑΕ, διοργανώνουν για τέταρτη συνεχή χρονιά το ετήσιο συνέδριο Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΤΑ. 

Το Συνέδριο τη χρονιά αυτή λόγω των υγειονομικών περιορισμών πραγματοποιείται διαδικτυακά (online conference). Κεντρικό θέμα στο φετινό συνέδριο είναι: Η Ελλάδα Μετά (;) την Πανδημία.

 

*Δείτε αναλυτικά εδώ: https://ekyklos.gr/21-23-septemvriou-2020-i-ellada-meta-iv-meta-tin-pandimia.html 

 

• 19 Οκτωβρίου 2020, on line συζήτηση: Οι επιπτώσεις της απόφασης για τη «Χρυσή Αυγή» - τα πολιτικά δικαιώματα των καταδικασθέντων 


Συζητούν:

Νίκος Αλιβιζάτος, Ομότιμος Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, ΕΚΠΑ

Χαράλαμπος Ανθόπουλος, Καθηγητής Δικαίου και Διοίκησης, ΕΑΠ

Χριστόφορος Αργυρόπουλος, Δικηγόρος, Πρόεδρος της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής του Ποινικού Κώδικα

Σπύρος Βλαχόπουλος, Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, ΕΚΠΑ

Ελισάβετ Συμεωνίδου-Καστανίδου, Καθηγήτρια Ποινικού Δικαίου, Κοσμήτορας της Νομικής Σχολής, ΑΠΘ

Ευάγγελος Βενιζέλος, Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, ΑΠΘ, που θα συντονίσει και τη συζήτηση

 

Παρεμβαίνουν: 

Αντύπας Καρίπογλου, Δικηγόρος 

Βασίλης Μαρκής, Επίτιμος Αντεισαγγελέας ΑΠ

 

*Δείτε αναλυτικά εδώ: https://ekyklos.gr/19-10-2020-oi-epiptoseis-tis-apofasis-gia-ti-xrysi-avgi-ta-politika-dikaiomata-ton-katadikasthenton.html 

 

• 2 - 4 Νοεμβρίου 2020, on line συνέδριο: Στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας 1821-2021, ο Κύκλος Ιδεών διοργάνωσε διεθνές τριήμερο συνέδριο για την επέτειο των 200 ετών από την Παλιγγενεσία του 1821, με θέμα:

 «Εργαστήριον η Ελλάς»-  Θεσμοί και καταστάσεις που δοκιμάστηκαν στην Ελλάδα από την Παλιγγενεσία έως τις ημέρες μας.

 

*Δείτε αναλυτικά εδώ: https://ekyklos.gr/ergastirion-i-ellas-thesmoi-kai-katastaseis-pou-dokimastikan-stin-ellada-apo-tin-paliggenesia-eos-tis-imeres-mas.html 

 


Οι εργασίες του Κύκλου Ιδεών για την Ελλάδα Μετά, συνεχίζονται


  

Κύκλος ιδεών για την εθνική ανασυγκρότηση www.kyklos.gr from e-kyklos on Vimeo