Κυριακή, 14 Φεβ 2016

Πολιτικό μηχανικό χρειαζόμαστε, όχι αρχιτέκτονα!

αρθρο του:

Σύμφωνα με το λεξικό, o όρος Κεντροαριστερά στην πολιτική εκφράζει «την ιδεολογία που συνδυάζει στοιχεία δημοκρατικού σοσιαλισμού και κοινωνικού φιλελευθερισμού. Τα κόμματα της Κεντροαριστεράς επιδιώκουν τη δημιουργία μίας μεικτής οικονομίας της αγοράς με στήριξη του κράτους πρόνοιας και υψηλή φορολογία στα μεσαία και υψηλά εισοδήματα. Η σύγχρονη Κεντροαριστερά συνήθως ταυτίζεται με τον Δημοκρατικό Σοσιαλισμό. Η Κεντροαριστερά πιστεύει πως το κράτος θα πρέπει να είναι μέσα στα πράγματα και να εμπλέκεται για χάριν της κοινωνικής δικαιοσύνης, της ευημερίας και της προστασίας των αδυνάμων. Αλλά υποστηρίζει και τις ελευθερίες του κοινωνικού φιλελευθερισμού, δηλαδή την υποστήριξη των φιλελεύθερων εκλογών κ.α. Για να είμαστε πιο συγκεκριμένοι, η Κεντροαριστερά συνδυάζει φιλελεύθερη (κεντρώα) πολιτική και σοσιαλδημοκρατικά (αριστερά) στοιχεία στα διάφορα κοινωνικά και οικονομικά θέματα».

Η κοινωνία αδιαφορεί για τους «κεντροαριστερούς», όταν αυτοί αδιαφορούν γι’ αυτήν. 

Η αδιαφορία για την κοινωνία δεν είναι σοσιαλδημοκρατική, ούτε καν κεντροαριστερή πρόταση. Η κοινωνία όμως με τη σειρά της αδιαφορεί για τους «κεντροαριστερούς», όταν αυτοί αδιαφορούν γι’ αυτήν. Δεν είναι τυχαίο που παρόλο που ένα ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό πολιτών δηλώνει ότι ανήκει στην Κεντροαριστερά, ελάχιστοι απ’ αυτούς δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν τα υπάρχοντα κόμματα της Κεντροαριστεράς, δηλαδή εμάς κατά κύριο λόγο, αλλά και ελάχιστοι απ’ αυτούς συγκινούνται από τις όποιες κινήσεις.

Είναι πραγματικότητα ότι το ΠΑΣΟΚ τα τελευταία 30 χρόνια, ήταν ο κύριος εκφραστής της κεντροαριστεράς. Έκανε την Ελλάδα από κράτος των Βαλκανίων και της Ανατολής, Δυτικό κράτος και κυρίως ευρωπαϊκό. Έδωσε στο λαό αρκετά προνομία και ανέβασε το βιοτικό επίπεδο μας σε τεράστιο βαθμό. Όμως ενώ πέρασε την νοοτροπία της κεντροαριστεράς στη πλειοψηφία της κοινωνίας όσον αφορά στα δικαιώματά της απέναντι στο κράτος, το μεγάλο λάθος πραγματοποιήθηκε όσον αφορά στις υποχρεώσεις του πολίτη απέναντι στο κράτος, όπου δημιουργήθηκε μια ακροαριστερή αντίληψη, που είναι και ο λόγος που είμαστε σε αυτό το σημείο σήμερα. Κοινώς ο Έλληνας πολίτης έμαθε μέσα από τη μεταπολίτευση, στις υποχρεώσεις του να συμπεριφέρεται ως κομμουνιστής και στα δικαιώματά του ως αρχικαπιταλιστής.

Ο Έλληνας πολίτης έμαθε μέσα από τη μεταπολίτευση, στις υποχρεώσεις του να συμπεριφέρεται ως κομμουνιστής και στα δικαιώματά του ως αρχικαπιταλιστής.

Ο Ανδρέας το 1974 έχτισε ένα πάρα πολύ ωραίο σπίτι, αυτό το σπίτι είχε συνέχεια κόσμο και επισκέπτες και τα θεμέλια του δεχόντουσαν μεγάλο φορτίο. Από το 2009 αρκετοί επισκέπτες αλλά και ένοικοι αυτού του σπιτιού αποχώρησαν. Άμεσο αποτέλεσμα η στατική αποφόρτιση του κτιρίου. Επίσης το κτίριο δέχτηκε θυελλώδεις ανέμους λαϊκισμού, καιροσκοπισμού, λάσπης αλλά και σωστής κριτικής και από τα αριστερά του, αλλά και από τα δεξιά του. Όλα αυτά οδήγησαν το σπίτι να είναι ετοιμόρροπο. Άλλη μια μεγάλη καταιγίδα και θα υπάρχει σοβαρό θέμα με την ύπαρξή του. Αυτή την στιγμή ενώ το σπίτι έχει ανάγκη από πολιτικό μηχανικό να κάνει αυτοψία, είτε για να γκρεμιστεί και να γίνει αναστύλωση ενός νέου σπιτιού, είτε για να ενισχύσουμε στατικά το ήδη υπάρχον, εμείς ασχολούμαστε μόνο με τον αρχιτέκτονα και την διακόσμηση του σπιτιού. Δεν γίνεται, δεν είναι εφικτό να συμβεί και εάν συμβεί πάλι το ανακαινισμένο σπίτι θα καταρρεύσει.

Κοινώς δεν γίνεται να έχουμε τα ιδεολογικά μας πόδια σε δύο βάρκες, και του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Ή ότι έχει απομείνει από τη ΔΗΜΑΡ και οι κινήσεις των πολιτών θα έρθουν στο ΠΑΣΟΚ, χωρίς να υπάρχουν συνιστώσες, εγωισμοί και φόβοι ύπαρξης ή διαλυόμαστε όλοι και κάνουμε ένα κόμμα από την αρχή, από το μηδέν. Ο πολίτης και κυρίως ο κεντροαριστερός, κουράστηκε, τον κουράσαμε και θέλει πλέον ξεκάθαρες λύσεις και κυρίως ξεκάθαρες προτάσεις. Το να πάμε σε ένα μοντέλο ΣΥΡΙΖΑ με συνιστώσες, μόνο και μόνο να κρατήσουμε τα κομματίδια μας και την υποτιθέμενη αυτοτέλεια μας είναι στρατηγικό λάθος και πρέπει να το αντιληφθούμε άπαντες. Δυο λύσεις επομένως, ή ΠΑΣΟΚ ή μια λύση σαν το Έπινε του Μιτεράν. Όλα από την αρχή από μηδενική βάση.

Ένα μοντέλο ΣΥΡΙΖΑ με συνιστώσες, μόνο και μόνο να κρατήσουμε τα κομματίδια μας και την υποτιθέμενη αυτοτέλεια μας είναι στρατηγικό λάθος.

Κουράστηκε ο κόσμος από διαπιστώσεις και κριτική. Πλέον η μονή πολιτική και λύση είναι οι προτάσεις, απλές συγκεκριμένες προτάσεις, κατανοητές από τον απλό ψηφοφόρο. Δεν το ενδιαφέρει τον πολίτη τι πρέπει να διαλέξουμε ως τίτλο, εάν θα είμαστε κεντροαριστεροί, σοσιαλδημοκράτες, προοδευτικοί κεντρώοι, κοινωνικοί φιλελεύθεροι, δημοκρατικοί σοσιαλιστές, Παπανδρέικοι, Βενιζέλικοι, Δημαρίτες, Σημιτικοί, κλπ.

Ο Τρίτος πόλος δεν κάνει διορισμούς ούτε βάση συγγένειας (ΣΥΡΙΖΑ), ούτε βάση καταγωγής (ΝΔ), πχ Μεσσηνία. Θα βάζει τους πιο άξιους στις θέσεις που πρέπει.

Ο Τρίτος πόλος θα προτείνει την εξίσωση του βασικού μισθού του ιδιωτικού τομέα με το δημόσιο, γιατί αυτή είναι κοινωνική δικαιοσύνη.

Ο Τρίτος πόλος θα κάνει ξεκάθαρο ότι πρέπει να γίνουν όλα τα σχολεία ολοήμερα και θα εξαλείψει τα φροντιστήρια και όλο αυτό το προσωπικό να μπει στη δημοσιά παιδεία, γιατί οι πόροι αυτοί θα εξασφαλιστούν από την μαύρη οικονομία της παραπαιδείας.

Ο Τρίτος πόλος, όταν τονίζει ότι ο πρωτογενής τομέας είναι βασικό συστατικό της οικονομίας, δεν θα μιλάει για φορολογία και επιδοτήσεις, αλλά πως να σταματήσεις να παίρνεις σπόρους, λιπάσματα και αρδευτικά μηχανήματα από το εξωτερικό και να αναπτύξεις την τεχνογνωσία και την τεχνολογία να παράγεις μέσα από το δευτερογενή τομέα όλα τα παραπάνω. Τι να το κάνω να παράγω ακτινίδια και όλα τα έξοδα παραγωγής στην ουσία να φεύγουν εκτός ελληνικής οικονομίας!

Ο Τρίτος πόλος θα κάνει την αποκέντρωση σημαία του, δεν είναι δυνατόν το 50% του πληθυσμού και το 75% της οικονομικής δραστηριότητας να γίνεται σε μια πόλη. Σε τελευταία ανάλυση εκτός από υπηρεσίες, πραγματικά τι παράγουν σε αυτό το τιμημένο λεκανοπέδιο;

Ο Τρίτος πόλος να φροντίσει τους τρίτεκνους και πολύτεκνους γιατί το δημογραφικό είναι το μείζον θέμα αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα. Όχι στη φορολογία των εναπομείναντων μοϊκανών! Γιατί με αυτούς τους ρυθμούς το 2050 δεν θα υπάρχει χώρα για κανένα πόλο!

Αυτή είναι η κεντροαριστερά για εμάς, να γίνουν πράξεις τα αυτονόητα για να απαλειφθούν οι κοινωνικές αδικίες. 

Ο Τρίτος πόλος είναι, με την διέλευση του αγωγού TAP, να δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις να καταλήξει το φυσικό αέριο σε κάθε σπίτι σε όλη την Βόρεια Ελλάδα από την Ηγουμενίτσα, μέχρι τα Δίκαια του Έβρου και το Νευροκόπι και να έχει θέρμανση στη χαμηλότερη δυνατή τιμή ο έλληνας καταναλωτής.

Ο Τρίτος πόλος είναι, με την πώληση του ΟΣΕ, στο μεγαλύτερο δυνατό αντίτιμο, να μπουν δικλείδες και σε όλες τις Βιομηχανικές περιοχές όλων των νομών να καταλήγουν σιδηρόδρομοι με άμεση σύνδεση με τα λιμάνια όλης της χώρας.

Ο Τρίτος πόλος είναι, η άμεση μείωση των επιτοκίων των επαγγελματικών δανείων, κοντά στο 3,5-4%. Ενώ η ΕΚΤ δανείζει με 0,25% αυτή τη στιγμή, οι τράπεζες συνεχίζουν να χρεώνουν στους επαγγελματίες τα δάνεια με επιτόκιο κοντά στο ληστρικό 10% και αναφέρομαι στο ΣΕΠΠΕ και όχι το διαφημιζόμενο επιτόκιο.

Ο Τρίτος πόλος είναι, στις επιχειρήσεις που είναι συνεπείς και προσλαμβάνουν νέο προσωπικό να μειώνουμε τις ασφαλιστικές εισφορές. Καλύτερα μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές παρά εσαεί να χρωστούμε νέες.

Ο Τρίτος πόλος είναι, το 1/3 των φοιτητών να φιλοξενείται με χαμηλό ενοίκιο σε εστίες, με όλες τις παροχές να έχουν επίπεδο και όχι να είναι χώρος συγκέντρωσης άναρχο-ακροαριστερών στοιχείων.

Ο Τρίτος πόλος είναι, η δημιουργία και συντήρηση από τους ΟΤΑ, άριστου κοινωνικούπαντοπωλείου, φαρμακείου, ιατρείου, ξενώνα, γηροκομείου, κυνοκομείου και χώρων αθλοπαιδιών και όχι η δημιουργία πεζοδρομίων μόνο, πάρκων, ποδηλατοδρόμων και ασφαλτοστρώσεων και υποψηφιοτήτων πολιτιστικών πρωτευουσών της Ευρώπης χωρίς καμιά υποδομή.

Ο Τρίτος πόλος έχει πρώτο μέλημα πως θα δημιουργηθούν οι συνθήκες να βρουν εργασία το ένα εκατομμύριο άνεργοι στον ιδιωτικό τομέα και όχι οι απολύσεις του δημοσίου μόνο και η κινητικότητα, που σε όλο τα προηγμένα κράτη είναι αυτονόητη, αλλά εδώ σε εμάς είναι μέγαπολίτικο ζήτημα.

Αυτή είναι η κεντροαριστερά για εμάς, να γίνουν πράξεις τα αυτονόητα για να απαλειφθούν οι κοινωνικές αδικίες και τα χάσματα που έχουν δημιουργηθεί στην κοινωνίας μας. Με παρατηρητή, καθοδηγητή, στρατηγό αλλά και τιμωρό το κράτος.

Κεντροαριστερά δεν είναι ένα ζευγάρι δημοσίων υπάλληλων να έχει 2 σπίτια, εξοχικό, 3 αμάξια και ένα ζευγάρι ιδιωτικών υπάλληλων ή αγροτών να τα βγάζουν με το ζόρι περά. Κεντροαριστερά είναι όλοι να έχουν 1 σπίτι, ένα εξοχικό, 2 αυτοκίνητα αλλά να τα έχουν μέσα από την παράγωγη πλούτου και όχι μέσα από την κατασπατάληση δανεικών.

Η κεντροαριστερά και ο τρίτος πόλος πρέπει να πρεσβεύει την αλήθεια για την πρόοδο της κοινωνίας.

Κεντροαριστερά δεν είναι εάν είσαι μνημονιακός ή αντιμνημονιακός, κεντροαριστερά είναι εάν είσαι ικανός ή ανίκανος να δημιουργήσεις ένα κράτος παροχής υπηρεσιών, που λειτουργεί όχι απλά ως δίκτυ ασφαλείας, αλλά ως αναπτυξιακός μοχλός και πως θα καθοδηγεί τους πολίτες του στο να δημιουργούν πλούτο, να παράγουν και να έχουν όλες τις αυτονόητες κοινωνικές παροχές από το κράτος αυτό, αυτό είναι κεντροαριστερά.

Δεν είναι τα πάντα διαδικασίες, συνέδρια, διασκέψεις και εκλογές. Είμαστε η μονή παράταξη που κάναμε μεταρρυθμίσεις μέσα στην μεταπολίτευση, ακόμα και στα χρόνια του μνημονίου 2009-2012, ας σεβαστούμε την παρακαταθήκη μας.

Τελικά, η κεντροαριστερά και ο τρίτος πόλος πρέπει να πρεσβεύει την αλήθεια για την πρόοδο της κοινωνίας. Δυστυχώς όμως η αλήθεια, όπως πολύ σωστά ειπώθηκε στην ταινία Big Short, είναι σαν την ποίηση. Όλοι την σέβονται, λίγοι την παράγουν και ελάχιστοι την καταλαβαίνουν. Ας κάνουμε λοιπόν του Έλληνες πολίτες, ποιητές.


* Ο Πίνακας που συνοδεύει το κείμενο, είναι: Claude Monet (1840 – 1926) The Cliffs at Etretat

 

Αντωνιάδης, Ανέστης

Ο Ανέστης Αντωνιάδης γεννήθηκε στην Ξάνθη το 1977. Πατέρας μιας κόρης. Ελεύθερος επαγγελματίας στον χώρο των τηλεπικοινωνίων και την ψηφιακής τηλεόρασης. Κάτοχος πτυχίου ιχθυοκαλλιέργειας με μεταπτυχιακά στην διοίκηση και διαχείριση επιχειρήσεων και στα χρηματοοικονομικά συστήματα πληροφορικής. Πρώην Γ.Γ. Νεολαίας ΠΑΣΟΚ ΞΑΝΘΗΣ. Μέλος Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Ξάνθης, Υποψήφιος Βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ τον Ιούνιο του 2012 και με την Δημοκρατική Συμπαράταξη τον Σεπτέμβριο του 2015.