Τρίτη, 05 Σεπ 2017

Πώς θα αποκλιμακωθεί η κρίση με την Βόρεια Κορέα

αρθρο του:

Εκτός αυτού, το ποτήρι άρχισε να ξεχειλίζει όσον αφορά τις αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας μετά και την εκτόξευση πυραύλου πάνω από το έδαφος της Ιαπωνίας, γεγονός που σήμανε και πολεμικό συναγερμό στην χώρα του ανατέλλοντος ηλίου.

Μάλιστα οι φόβοι για δοκιμή ενός υπερόπλου όπως η βόμβα υδρογόνου με πολλαπλή ισχύ από την αντίστοιχη ατομική βόμβα στην Χιροσίμα κατέστησε σαφές σε όλους ότι το πρόβλημα που λέγεται Βόρεια Κορέα χρήζει άμεσης αντιμετώπισης καθώς αν η εμβέλεια επεκταθεί στην Ευρώπη, υπάρχει σαφές ενδεχόμενο ενός γενικευμένου πολέμου αν όχι παγκόσμιου.

Η Βόρεια Κορέα όσο διατηρείται απομονωμένη θα συνεχίζει να απειλεί. 

Οι ΗΠΑ δια του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ διαμηνύουν ότι θα χτυπήσουν στρατιωτικά και μάλιστα μαζικά ρίχνοντας λάδι στην φωτιά στην ήδη υφιστάμενη ένταση, ενώ τόσο η Ρωσία όσο και η Κίνα, η οποία αποτελεί και τον μοναδικό σύμμαχο του καθεστώτος, συνιστούν αυτοσυγκράτηση από όλες τις πλευρές.

Όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση σήμερα, θα είναι καταστροφικό και εγκληματικό για όλη την διεθνή κοινότητα αν οι ΗΠΑ επιχειρήσουν κάποιο μεγάλο στρατιωτικό χτύπημα καθώς αυτό θα έχει αλυσιδωτές αντιδράσεις σε συμμάχους και εχθρούς με απρόβλεπτες εξελίξεις, πέραν των χιλιάδων αθώων θυμάτων και την σημαντική καταστροφή του περιβάλλοντος.

Η μόνη λύση η οποία πρέπει να δρομολογηθεί είναι η διπλωματική με την έναρξη μιας σειράς πρωτοβουλιών και διαλόγου ώστε να καθίσει η Βόρεια Κορέα και ο ίδιος ο Κιμ στο τραπέζι μαζί με ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Ιαπωνία, Νότια Κορέα αλλά και την ΕΕ η οποία δεν μπορεί και δεν πρέπει να μείνει αμέτοχη στις διεθνείς εξελίξεις.

Αν υπάρξει κάποιος διαμεσολαβητής όπως π.χ μία ουδέτερη χώρα όπως η Ελβετία έτσι ώστε να μην εμφανίζονται μονίμως στο προσκήνιο οι κυρώσεις του ΟΗΕ, θα είναι πιθανόν καλύτερο για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Η Βόρεια Κορέα όσο διατηρείται απομονωμένη με κύριο εργαλείο επιβίωσης τα πυρηνικά όπλα θα συνεχίζει να απειλεί με συνεχείς δοκιμές, με την ειρήνη να κρέμεται από μία κλωστή σε αυτή την λεπτή πολεμική διαδικασία.

Θα πρέπει να συμφωνηθούν μέσω του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τα βήματα προσέγγισης της Βόρειας Κορέας, με πάγωμα του προγράμματος των πυρηνικών και με αντάλλαγμα σταδιακή άρση των κυρώσεων ώστε ν΄αντιμετωπιστεί η σημαντική επισιτιστική κρίση στο καθεστώς που έχει χιλιάδες θύματα κάθε χρόνο.

Μόνο με μεγαλύτερη εξωστρέφεια του καθεστώτος και μάλιστα με ταυτόχρονες συνομιλίες μέσω διαμεσολάβησης των υπολοίπων δυνάμεων, θα πρέπει να υπάρξουν βήματα προσέγγισης με τη Νότια Κορέα, ώστε να αποφασιστεί ένα μορατόριουμ στις δοκιμές με τις ΗΠΑ από την στιγμή που και η Βόρεια Κορέα θα έχει αποδεχθεί και συμφωνήσει ένα αντίστοιχο μέτρο για τις δικές της δοκιμές.

Αν γίνει το πρώτο βήμα με πάγωμα του πυρηνικού οπλοστασίου καθώς και των εκατέρωθεν δοκιμών, τότε ανοίγει ο δρόμος για μία συνολική συμφωνία μείωσης του πυρηνικού προγράμματος, όπως συνέβη στο Ιράν, όπου η άρση της απομόνωσης βοήθησε ευρύτερα την σταθερότητα στην Μέση Ανατολή αλλά και στις παγκόσμιες ισορροπίες.

Συμπερασματικά θα λέγαμε, ότι χωρίς διεθνή συνεργασία των ανεπτυγμένων και ισχυρών χωρών μέσω μίας συγκεκριμένης διπλωματικής λύσης, δεν θα λυθεί πότε το πρόβλημα με την Βόρεια Κορέα, καθώς οι εξαντλητικές κυρώσεις του ΟΗΕ μπορεί να την κάνουν τελικά να προβεί στην μοιραία απόφαση εκτόξευσης πυρηνικών όπλων με ανυπολόγιστες συνέπειες για τον πλανήτη.


* O Πίνακας που συνοδεύει το κείμενο, είναι:  Edvard Munch (1863 – 1944) The Apple Tree

Ρεντούμης, Μελέτης

Ο Μελέτης Ρεντούμης γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών αποφοιτώντας από το τμήμα Οικονομικής Επιστήμης. Συνέχισε για μεταπτυχιακά στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο, με αντικείμενο τις Ευρωπαϊκές Σπουδές και εξειδίκευση στα χρηματοοικονομικά και τις χρηματοδοτήσεις. Στη συνέχεια συνεργάστηκε με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, για περίπου ένα χρόνο, πάνω στο ερευνητικό πεδίο της ασφάλισης και τιμολόγησης των πληροφοριών μεγάλων συστημάτων. Το 2007 ως στέλεχος της Eurobank ανέλαβε υπεύθυνος για θέματα στρατηγικών συμφωνιών με μεγάλους προμηθευτές καθώς και για την διαχείριση του κόστους. Από το 2015 παραμένει στον Όμιλο της Eurobank ως επικεφαλής Συντονισμού Διεθνών Δραστηριοτήτων για θέματα Προμηθειών.