Τρίτη, 24 Ιαν 2017

Χειροκροτώντας την Βαρβαρότητα

αρθρο του:

Όλα δείχνουν ότι μπαίνουμε σε μια άγνωστη εποχή κι’ όμως με τόσο γνωστά και πολλά ανησυχητικά σημάδια, από ένα παρελθόν που νομίζαμε πως είχαμε ξεπεράσει και ξεχάσει οριστικά..

Οι κοινωνίες μας μην μπορώντας να δώσουν λύσεις στα σύνθετα προβλήματα και στην ιστορικών διαστάσεων μετάβαση εποχής που βιώνουμε, εκφράζουν τον φόβο τους και την οργή τους, αγκαλιάζοντας όλο και περισσότερο έναν πολιτικό λόγο θράσους και επιθετικότητας, αυταρχισμού και ψεύδους, που εμφανίζεται βεβαίως με τον μανδύα του αντισυστημικού, του νέου και δυστυχώς πολλές φορές του τιμωρού των θεωρούμενων «ενόχων» των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε, κάνοντας το μέλλον να φαντάζει σκοτεινό και απειλητικό για ολόκληρη την ανθρωπότητα.

Είναι η ώρα των θεσμών, είναι η ώρα για μια θεσμική και πολιτική αντίσταση.

Στη χώρα μας παρακολουθούμε ως Πολιτεία και κοινωνία, απαθείς την εκλογική επιβράβευση ενός φασιστικού κόμματος, ενός κόμματος που έχει δημιουργήσει τάγματα εφόδου, που κατηγορείται για εγκλήματα και που βρίσκεται υπό δικαστική διερεύνηση, ενός κόμματος που εκφοβίζει και βιάζει καθημερινά την Δημοκρατία, να καταλαμβάνει σταθερά την Τρίτη εκλογική θέση στο κοινοβούλιο τα τελευταία χρόνια, ψηφιζόμενο και χειροκροτούμενο από πολίτες που δεν αισθάνονται καμιά ντροπή και καμιά συναίσθηση του τι κάνουν.

Στο ίδιο πλαίσιο παρακολουθούμε την εκλεγμένη κυβέρνηση της χώρας, την συγκυβέρνηση Συριζανέλ, να επιβραβεύει νταήδες υπουργούς που τραμπουκίζουν λεκτικά κατά των πολιτικών τους αντιπάλων, μια κυβέρνηση που επιτίθεται κατά του τύπου, των θεσμών και των ΜΜΕ, μια κυβέρνηση πρωτοφανούς θράσους και ψεύδους, που βυθίζει σταθερά μια ολόκληρη κοινωνία στον τρίτο κόσμο και στην απαξία, με μια επιθετική ρητορεία μισαλλοδοξίας, αυταρχισμού και ψεύδους, να κερδίζει τρεις εκλογικές αναμετρήσεις σε μια χρονιά.

Αλλά και στο διεθνές περιβάλλον, στην Δύση, παρατηρούμε την γενικευμένη άνοδο της ακροδεξιάς, του ρατσιστικού και εθνικιστικού λόγου και την εκλογική επιβράβευση πολιτικών κλόουν, που οδηγούν τον κόσμο μας με ταχύτητα στον εκφασισμό του και στην διάσπασή του, με έντονα τα σημάδια μιας επιστροφής στα χρόνια των πολέμων και της βαρβαρότητας.

Όλα αυτά μετά από άψογες δημοκρατικές διαδικασίες, κάτω από τα δυνατά χειροκροτήματα των κοινωνιών, οδηγώντας μας έτσι μια επιπλέον κρίση, την χειρότερη από όλες, σε μια κρίση της Δημοκρατίας της ίδιας.

Γιατί Δημοκρατία δεν είναι μόνο να ψηφίζεις αλλά κυρίως το τι αξίες αντιπροσωπεύεις. Οι οιωνοί δεν είναι καλοί…

Να σταματήσουμε το χειροκρότημα προς την βαρβαρότητα και στο ψεύδος.

Αυτή η διανοητική σύγχυση που ξεκίνησε να αποκαθηλώνει το δημοκρατικό αξιακό σύστημα, τί θα την ανακόψει;

Κατά την γνώμη μου είναι η ώρα των θεσμών, είναι η ώρα για μια θεσμική και πολιτική αντίσταση που θα προστατέψει το πολίτευμα και τον πολιτισμό μας από την επέλαση της βαρβαρότητας και του μεσαίωνα που μας απειλεί.

Είναι η ώρα για έναν συναγερμό που θα αφυπνίσει, πολιτικούς, πολίτες, ανθρώπους του πνεύματος, των επιστημών και της τέχνης, ανθρώπους του μόχθου και της βιοπάλης, που θα τους κάνει να ορθώσουν το ανάστημά τους απέναντι στο τέρας του φασισμού και της βαρβαρότητας που έρχεται, απέναντι στο καθημερινό ψεύδος, απέναντι στην καθημερινή προσβολή και βία κατά της Δημοκρατίας και της Δικαιοσύνης.

Δεν ξέρω τι άλλο μπορεί να υπάρξει ως αντίδοτο, παρά άνθρωποι συνειδητοποιημένοι και δημοκρατικοί να ορθώσουν το ανάστημά τους και να μην επιτρέψουν αυτή την θανατηφόρα πορεία. Δεν μπορούμε να ανεχθούμε το απαράδεκτο.

Γι’ αυτό είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί ένα πολιτικό όραμα, μια πολιτική πρόταση που θα δώσει την απάντηση σ΄αυτό που πάει να επικρατήσει και που θα στεγάσει όλους τους προοδευτικούς και δημοκρατικά σκεπτόμενους πολίτες δίνοντάς τους και την δύναμη των ανατροπών.

Όσο αργεί αυτή η απάντηση, τόσο ο κόσμος μας θα γίνεται ένα όλο και περισσότερο επικίνδυνο μέρος, ένα όλο και περισσότερο βάρβαρο μέρος.

Πρέπει να σταματήσουμε το χειροκρότημα προς την βαρβαρότητα και στο ψεύδος. Πρέπει να το κάνουμε να σιωπήσει.. Αν δεν το κάνουμε, το αύριο θα είναι πολύ σκοτεινό.


* Ο Πίνακας που συνοδεύει το κείμενο, είναι: Rene Magritte (1898-1967), The lovers

 

Λαλιώτης, Νίκος

Νίκος Λαλιώτης. Πιανίστας. Έχει σπουδάσει πιάνο στο "Birmingham Conservatoire" και στο "Athenaeum", έχει συνεργαστεί με τους σημαντικότερους Έλληνες μαέστρους , έχει διδάξει πιάνο επί σειρά ετών, συνιδρυτής της παιδικής πολυπολιτισμικής χορωδίας "Polyphonica", συμμετείχε και στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις του 2015 ως υποψήφιος βουλευτής του Πασοκ στην Α Αθηνών, καθώς επίσης και στις τελευταίες Δημοτικές Εκλογές στο Δήμο Αθηναίων με τον συνδυασμό του Γιώργου Καμίνη, είναι επίσης μέλος της γραμματείας Πολιτισμού του Πασοκ.